Svijet
10

Stoltenberg: Zadržati sankcije dok Rusija ne promijeni ponašanje

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropska unija trebala bi zadržati sankcije uvedene Rusiji zbog krize u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dan nakon što je njemački ministar vanjskih poslova rekao da bi ih trebalo postupno ukinuti.

"Moja procjena je da se ekonomske sankcije ne bi trebale ukidati dok Rusija ne promijeni ponašanje. Vjerujem da se u EU-u s time većinom slažu", rekao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je u nedjelju kako bi EU trebao postupno ukinuti sankcije Rusiji ako se ostvari značajni napredak u mirovnom procesu i ako Rusija pokaže da ispunjava svoj dio obveza u provedbi mirovnog plana iz Minska. Kazao je također da bi NATO-ove vježbe u istočnoj Evropi mogle pogoršati napetosti s Rusijom, upozorivši protiv "zveckanja oružjem i ratnih pokliča".

Stoltenberg je rekao za Sueddeutsche Zeitung da NATO aktivno nastoji izbjeći eskalaciju s Rusijom, ali je u isto vrijeme odlučan suprotstaviti se njenom agresivnom ponašanju.

"Hladni rat je završio i želimo da tako i ostane", rekao je.

"Ali moramo reagirati na Rusiju koja je utrostručila izdvajanja za odbranu od 2000., koja se ponaša daleko agresivnije i koja koristi vojnu silu da bi promijenila granice u Evropi."

Istaknuo je da su planovi za raspoređivanje novih snaga NATO-a u Poljskoj i trima baltičkim državama usmjereni na sprječavanje sukoba, a ne njihovo izazivanje.

"Ovo što radimo je umjereno, odgovorno i transparentno", rekao je Stoltenberg, prenosi Hina.