Svijet
0

Stoltenberg: Rusija još naoružava ukrajinske pobunjenike

FENA
Jens Stoltenberg (Foto: EPA)
Jens Stoltenberg (Foto: EPA)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da Rusija još naoružava i obučava pobunjeničke snage u istočnoj Ukrajini i pozvao je zaraćene strane da pomognu stranim posmatračima kako bi se nadziralo primirje.

Upitan na konferenciji za novinare o izjavio američkog diplomate da su ruski tenkovi prešli ukrajinsku granicu posljednjih dana, on je odbio konkretno to komentirati ali je kazao:

"Još primjećujemo rusko prisustvo i snažnu podršku separatistima na istoku Ukrajine. Primjećujemo isporuke opreme, snaga, obuke. I stoga je Rusija još prisutna u istočnoj Ukrajini", prenosi Reuters.

"Mi stoga pozivamo Rusiju da povuče sve svoje snage iz istočne Ukrajine i da poštuje sporazum iz Minska", kazao je.

U utorak je visoka zvaničnica State Departmenta Victoria Nuland izjavila na američkom kongresnom saslušanju da su ruski tenkovi i artiljerija prešli u istočnu Ukrajinu posljednjih dana, kršeći sporazum o primirju potpisan u Minsku 12. februara.

Stoltenberg i zapovjednik NATO-a za Evropu, general Philip Breedlove, izjavili su novinarima u u sjedištu NATO-a u Monsu da je prioritet Alijanse sada u Ukrajini da se posmatračima iz Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) omogući siguran i slobodan pristup i sveobuhvatne informacije koje su im potrebne za nadzor primirja.

Breedlove je izjavio da NATO ne može reći da li se broj boraca i naoružanja promijenio s cifri od prije uspostave primirja zbog poteškoća u nadzoru pokreta vojske i naoružanja. Pozitivan je znak da se vojnici i oprema vraćaju s linija fronta, kazao je, "ali mi nismo sigurni gdje su se oni pomjerili".

Ukrajinska vlada tvrdi da pobunjenici gomilaju naoružanje u skladištima u blizini najvećeg istočnog grada Donjecka.

Stoltenberg je izjavio kako je zabrinut da se oružje koje nije bilo pod nadzorom može ponovo pozicionirati za buduće sukobe.

"Naša glavna poruka danas je da je OSCE-u potreban pristup. Ono što tražimo je sloboda kretanja, ali također i pristup neophodnim informacijama. Nadzor primirja ni na koji način danas nije potpun", kazao je.