Svijet
0

Stočari iz Srbije blokirali i most na Savi kod Šapca

FENA
Poljoprivrednici iz Mačve jutros su zbog niske cijene živih tovljenika i stanja u stočarstvu blokadu putnih prometnica proširili na most preko Save kod Šapca i na put od tog grada prema Obrenovcu, javio je Tanjug.

Stočari, koji su poteste počeli prije sedam dana, zahtijevaju povećanje cijene žive mjere tovljenih svinja koja, kako tvrde, u najboljem slučaju ne prelazi 55 dinara po kilogramu, kao i državne mjere za uvođenje reda u otkup stoke.

U Inicijativnom odboru Udruženja mačvanskih stočara, koje organizuje protest, ističu da neće prestati dok ne dobiju pozitivne odgovore na svoje zahtjeve i dok ne ''dođe neko'' iz Ministarstva poljoprivrede Srbije i to im garantuje.

Kao što su i najavili, poljoprivrednici su ranije započetu blokadu putnih prometnica u ponedjeljak proširili tako što su traktorima i drugim strojevima u devet sati zapriječili most preko rijeke Save kod Šapca onemogučivši kretanje vozila i na tome putnom pravcu, kao i u Debrcu na putu Šabac - Obrenovac.

Prethodnih dana na isti način su zapriječili put od Badovinaca prema BiH, odnosno Pavlovićevom mostu na rijeci Drini i tamošnjem graničnom prijelazu, od nedjelje su blokirali i most preko rijeke Save kod Sremske Mitrovice, u čemu su se Mačvanima pridružili i poljoprivrednici iz Srijema, kao i stočari iz Pocerine koji su prethodnog dana u Bojiću zapriječili put Šabac – Tekeris - Zavlaka.

U Petlovači je ranije zapriječen magistralni put M-19 od Loznice prema Šapcu, kao i regionalni put Bogatić - Sremska Mitrovica u Mačvanskom Metkoviću.

Mjesta blokade vozači obilaze koristeći lokalne puteve, a policija sve kojima je odredište BiH upućuje na granični prijelaz kod Loznice odakle je sada još moguće stići u Beograd preko Valjeva.