Svijet
0

Sto godina proslave Dana žena

SRNA
Izvršni direktor novoosnovanog tijela UN "Žene", Michelle Bachelet izjavila je danas da je postignut "izvanredan napredak" od kako je prvi Međunarodni dan žena proslavljen prije 100 godina, ali da jednakost polova i dalje ostaje udaljeni cilj jer su žene širom svijeta suočene sa diskriminacijom i nedostatkom političke i ekonomske snage.

Bivša predsjednica Čilea Michelle Bachelet u svom saopštenju objavljenom povodom sto godina od početka proslave 8. marta ističe da bi žene, koje su stupile u akciju kako bi dobile bolje radne uslove, pravo glasa, ulazak u državne kancelarije i jednakost sa muškarcima, najvjerovatnije današnji svijet posmatrale sa "mješavinom ponosa i razočarenja.

Diskriminacija protiv žena dovela je do toga da više miliona žena i muškaraca iz socijalističkih pokreta izađe na ulice Austrije, Danske, Njemačke i Švicarske čime je tada prvobitno nastao Međunarodni dan žena 19. marta 1911. godine.

Proslava tog dana postala je popularna u istočnoj Evropi, Rusiji i bivšem sovjetskom bloku, a kasnije se proširio na ostale dijelove planete.

U pojedinim regionima, izgubljena je politička konotacija i to je postala prilika da muškarci iskažu svoju pažnju prema ženi poklonima i cvijećem, dok je u nekim regionima u središtu pažnje borba žena za ljudska prava te političku i socijalnu jednakost.

Tokom 1975. godine, koja je bila Međunarodna godina žena UN se počele da proslavljaju 8. mart kao Međunarodni dan žena.

Dvije godine kasnije Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom je taj dan proglašen za dan prava žena i međunarodnog mira. 
Ove godine, proslave će biti održane u znak obilježavanja 100. godišnjice.

Bachelet je istakla da uprkos napretku, danas je samo 28 žena na čelu država ili vlada a samo osam odsto su mirovni pregovarači.