Svijet
110

Stjuardese Air Francea na letu iz Pariza do Teherana moraju nositi marame i široku odjeću

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Stjuardese kompanije Air France su bijesne jer se od njih zahtijeva da nose marame i široku odjeću na letu iz Pariza do Teherana, izjavili su predstavnici sindikata ove kompanije.

Posada i predstavnici sindikata su se borili protiv ovih pravila, s nadom da će njihov glas doprijeti do ministara u vladi u nadi koji će intervenirati.

"Nošenje marame i ograničenje u oblačenju je prijetnja za dostojanstvo", navodi se u pismu sindikata francuskoj ministrici za prava žena i porodice Laurence Rossignol.

Još jedan sindikat je također osudio odredbe koje se navode u saopćenju, nazivajući ih napadom na slobodu savjesti, kao i invaziju na privatnost. Žene su u obavezi da pokrivaju kosu u Iranu, dok je u međuvremenu u Francuskoj hidžab potpuno zabranjen.

Air France je uspostavio let za Teheran 17. aprila, nakon pauze od osam godina. Usluge letova su u početku smanjene zbog međunarodnih sankcija koje se odnose na iranski nuklearni program. Nakon nuklearnog sporazuma između Irana, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i nekoliko drugih zemalja, Air France je najavio da će opet letjeti u ovo područje.

Naime, pravila Air Francea zahtijevaju od stjuardesa da nose pantalone tokom leta od Pariza do Teherana, poseban kroj sakoa i maramu kada izađu iz aviona.

"Oni koji se ne budu pridržavali, mogu biti kažnjeni", rekao je Christophe Pillet, glasnogovornik kompanije.