Svijet
0

Stiže tajfun Bopha, u skloništima 40.000 Filipinaca

SRNA
Više od 40.000 ljudi premješteno je u skloništa zbog udara tajfuna Bopha u južnom dijelu Filipina.

Oluja je stigla na kopno rano jutros u oblasti ostrva Mindanao i donijela jaku kišu i vjetar brzine 210 kilometara na sat.

Nevrijeme je izazvalo prekid snabdijevanja električnom energijom, poremećaj u saobraćaju i poplave u oblastima u kojima postoji rizik od pojave klizišta.

Za sada nema izvještaja o eventualnim žrtvama. Bopha je stigao godinu dana nakon što je tajfun Washi odnio skoro 1.500 života na jugu ove zemlje.

Predsjednik Benjino Akvino apelovao je da građani ozbiljno shvate oluju, koja će biti jedna od najjačih ove godine. "Možemo da svedemo na minimum štetu i gubitak života ako budemo pomagali jedni drugima", rekao je Akvino, prenosi BBC.

Oluja širine 600 kilometara kreće se na zapad brzinom od 26 kilometara na sat i očekuje se da će zahvatiti južne i centralne filipinske provincije prije nego što za dva dana stigne do Južnog kineskog mora, navode meteorolozi.

Filipine svake godine pogodi oko 20 tajfuna, a neki od njih budu destruktivni. Bopha je šesnaesta ovakva oluja od početka godine.