Svijet
0

Stigao prvi voz iz Pekinga na Tibet

Sarajevo-x.com
Nakon prolaska preko vrhova planina prekrivenih snijegom u dužini od 2.500 milja, prvi voz je došao iz Pekinga na Tibet i time najavio otvaranje najviše željezničke pruge na svijetu. Ovim potezom se Kina, također, pokušava približiti davno izoliranom planinskom dijelu svoje teritorije.

"Ovaj voz je ostvarenje stogodišnjeg kineskog sna", rekao je spiker na željezničkoj stanici na Tibetu dok je voz iz Pekinga dolazio.

Voz broj 27, sa šesnaest vagona se penjao 47 i po sati iz Pekinga, u gusto naseljenoj industrijaliziranoj zoni istočne Kine, do visina Tibeta, okruženog Himalajima, s jedne, i Kun Lunom sa druge strane. U voz su ugrađene i posebne pumpe koje upumpavaju kisik prilikom penjanja voza kako bi putnici što lakše podnijeli promjene visine.

Tibet je sa ostatkom Kine povezan cestovnim i avio-saobraćajem. Ali, zvaničnici kažu kako će nova pruga, za koju je trebalo preko pet godina i 4 milijarde dolara da se sagradi, olakšati trgovinu, otvarajući tako Tibetu prostor da se uključi u kineski razvoj.

Također je posebno istaknuto kako se očekuje i povećanje broje turista na Tibetu zahvaljujući ovoj novoj saobraćajnoj liniji. Prema procjenama, očekuje se da će željeznica dovoditi dodatnih oko pola miliona turista svake godine.