Biografija vizionara
0

Steve Jobs je trebao voditi Obaminu kampanju 2012.

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U biografiji Stevea Jobsa, autora Waltera Isaacsona, na koju se čeka sa puno nestrpljenja, otkriveni su neki dijelovi knjige. Između ostalog, objavljeno je da je Appleov suosnivač ponudio Obami da mu dizajnira reklame za predsjedničku kampanju za izbore u 2012. Iako je mnogo kritikovao trenutnu politiku vođenu u Bijeloj kući i uprkos karcinomu pankreasa, Jobs je želio učestvovati u narednoj predsjedničkoj kampanji.

Ovi detalji su samo dijelovi najnovije biografije, prenosi Huffington Post. Autor biografije je zbog Jobsove smrti požurio da privede kraju pisanje i objavi biografiju u što kraćem roku. On također navodi da je Jobs misteriozan čovjek, ali da će ova knjiga omogućiti ljudima širom svijeta da ga bolje razumiju.

Jobs, koji je bio poznat kao tvrdoglav i svojeglav čovjek, gotovo je propustio sastanak sa Obamom u jesen 2010. jer je insistirao da ga predsjednik lično pozove. Kada je konačno popustio sreli su se na Westin aerodromu u San Franciscu i on je tom prilikom direktno kritikovao predsjednika. Odmah je rekao Obami da će, ukoliko nastavi ovako, imati samo jedan mandat, a zatim je kritikovao obrazovni sistem koji hitno treba reformu.

Nakon što je predložio Obami da razgovaraju o inovativnim načinima poslovanja, dodao je da se predsjednik mora sastati sa šest ili sedam osoba koje će mu pomoći i raditi na tome. Nakon što su iz Bijele kuće počeli dodavati imena drugih ljudi na listu, Jobs je rekao da više nije zainteresovan za ovaj projekt.

Uprkos nesuglasicama, Jobs i Obama su razgovarali telefonom nekoliko puta i raspravljali o Obaminoj reklamnoj kampanji za izbore u 2012. Isaacson u svojoj knjizi tvrdi da je Jobs za Obamu želio učiniti ono što je čuvena kampanja "Morning in America" uradila za Ronalda Reagana kada je osvojio i drugi predsjednički mandat.