Ove godine će umrijeti od raka
1

Stephanie Knight sa svijetom podijelila posljednje životne želje

Klix.ba
Za Stephanie Knight, 21-godišnjakinju iz Braghinga u Velikoj Britaniji, 2013. godina će, prema prognozama ljekara, biti posljednja u njenom životu.

Stephanie se od 17. godine hrabro bori protiv raka, a za Novu godinu je saznala da joj preostaje još samo nekoliko mjeseci života. Stoga je ova hrabra djevojka odlučila sastaviti listu stvari koje želi uraditi prije smrti.

Među neobičnim željama nalazi se i želja da iz boce, uz pomoć mača, izvadi plutani čep te da organizira vlastito lažno vjenčanje.

"Oduvijek je imala želju da se uda i dobije puno djece, ali joj je tokom liječenja bilo teško pronaći partnera, unatoč tome što je veoma lijepa", rekla je njena sestra, piše Daily Mail.

Da bi joj na najbolji način približile kako bi izgledao njen dan vjenčanja, prijateljice joj planiraju organizirati i djevojačku večer sa striperom, ako Stepahnie to uopće dozvoli.

Većina njenih želja su jednostavne i skromne. Stephanie bi željela završiti kurs za medicinsku sestru, posmatrati zalazak sunca na nekom neobičnom i lijepom mjestu, otići na godišnji odmor sa porodicom i psima, uživati u noćnim izlascima...

Većina želja odnose se na njene voljene pa bi tako voljela svojoj sestri organizirati susret sa Garyjem Barlowom ili Robbiem Williamsom, povesti svog oca da upozna nogometaše Manchester Uniteda te učini sretnijim liječenje jednoj osobi koja boluje od raka.

"Steph je tako nesebična. Najvažnije joj je da nama ostanu lijepa sjećanja", kaže njena sestra.

Studentici iz Braghinga je 2009. godine dijagnosticiran Ewingov sarkom, maligni tumor pljosnatih i dugih kostiju, nakon što su liječnici otkrili tumor veličine teniske loptice na stražnjem dijelu karlice. Do trenutka kada je počelo liječenje, tumor je toliko narastao da je prekrio cijelu stranu njene karlice.

Isprva je dobro reagirala na kemoterapije pa je bolest u oktobru 2010. godine bila u remisiji. Stephanie se vratila na koledž i počela raditi u vrtiću i kada u se svi nadali da je pobijedila bolest, ljekari su otkrili da se rak vratio.

Ponovo je počela hemoterapije, ali ovog puta nije bilo rezultata. U oktobru prošle godine, ljekari su joj odstranili desnu nogu i dio karlice, ali se rak ponovo vratio i proširio na područje pluća.

Posljednjeg dana 2012. ljekari su joj rekli da je neće moći spasiti. "Bio je to užasan dan. Ljekari su Stephanie rekli da je ne mogu izliječiti od raka, ali da će raditi sve da je što duže održe u životu", zaključuje njena sestra.