Svijet
0

Steinmeier tražio sredstva za palestinsku policiju i sudove

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier zatražio je u utorak od konferencije međunarodnih donatora da osigura sredstva za jačanje palestinske policije i pravnih institucija.

Vlada u Berlinu tvrdi da je jednodnevna konferencija važan korak na putu ka sporazumu o dvije države između Izraela i Palestinaca - cilju koji su dvije strane obećale ostvariti na konferenciji u američkom gradu Annapolisu prošlog novembra, prenosi Reuters.

"Govorimo o uslovima za ekonomski razvoj. To je sigurnost", izjavio je Steinmeier na otvaranju konferenecije pedesetak država u Berlinu.

Dok Njemačka gaji nade da će prikupiti oko 180 miliona dolara za projekte među kojima su palestinski sudovi i zatvori, politički pregovori o mirovnom procesu trebali bi ostati na marginama.

Takozvani kvartet bliskoistočnih mirovnih pregovarača - koji čine Evropska unija, Rusija, Ujedinjene nacije i Sjedinjene Države, trebao bi se sastati u Berlinu tokom dana.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je novinarima u avionu na letu do Berlina kako će bliskoistočni mirovni posrednici imati prvu priliku da iskoriste prednosti od prošlosedmičnog primirja između Izraela i Hamasovih islamista u Gazi.

"Sigurna sam da će biti prilike da raspravljamo o Gazi, gdje se nadamo da će se primirje održati", izjavila je Rice.

Rice, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i vanjskopilitički šef EU Javier Solana sastat će se u Berlinu dok će im se generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pridružiti putem videolinka.

Rice je izjavila da će oni razmotriti razne puteve mirovnog procesa, uključujući indirektne razgovore između Sirije i Izraela kojima posreduje Turska.

Domaćin konferencije Njemačka tvrdi kako je snaženje palestinske policije korak ka većoj sigurnosti u regiji. Berlin se nada da će se prikupiti oko 180 miliona dolara za projekte koje je predložila vlada predsjednika Mahmouda Abbasa.

Na sastanku u Parizu prošle godine donatori su obećali više od sedam milijardi dolara pomoći Paslestincima tokom naredne tri godine. Njemački diplomati tvrde da je Berlinska konferencija prilika da se neka od tih sredstava pretoče u konkretne projekte.