Svijet
0

Steinmeier traži poštivanje međunarondog prava na Sjevernom polu

FENA
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio je u utorak da međunarodno pravo treba poštovati na Sjevernom polu, posebno u oblasti eksploatacije prirodnih resursa, kako bi se izbjegao "novi hladni rat".

"Klimatske promjene će omogućiti eksploataciju rudnika u regijama koje su do sada bile nedostupne, kao što je Sjeverni pol", izjavio je Steinmeier na konferenciji o klimatskim promjenama koju je organizirala jedna njemačka energetska grupa.

Ruski istraživači su u augustu postavili zastavu na dno Arktičkog okena, na više od 4.000 metara od pola, na završetku ekspedicije koja je predstavljena da simbolizira teritorijalne prohtjeve Rusije na Arktiku u vezi s njegovim resursima.

Steinmeier je ocijenio da, što se tiče podjele resursa u regiji, "treba nam potvrda da se poštuje međunarodnon pravo".

"Treba izbjeći hladni rat na Sjevernom polu" , kazao je na konferenciji za štampu koju je organizirao ENBW, a kojoj je trebalo da prisustvuje dobitnik Nobelove nagrade za mir Al Gore.

"Postoje međunarodni sporazumi koje treba da poštuju sve države koje ovdje imaju interesa", dodao je.

Eksplatacija ugljena, koja će postati moguća zahvaljući tome što će nestati veliki dio santi, privlači pohlepne iz susjednih zemalja. Ova regija sadrži 25 posto svjetskih resursa nafte.