Svijet
0

Steinmeier se brani od saučesništva u podržavanju tajnih letova CIA-e

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier branio se u četvrtak pred istražnom parlamentarnom komisijom od optužbi da je dozvoljavao ili podržavao tajno prebacivanje osoba osumnjičenih za terorizam koje je vršila Centralna američka obavještajna agencija (CIA).

"To je velika glupost", rekao je on pred početak saslušanja, a potom potvrdio pred komisijom da je tek 2005. upoznat o tim prebacivanjima čitajući New York Times.

Steinmeier je saslušan pred tom komisijom u svojstvu bivšeg ministra kancelarije socijaldemokratske vlade Gerharda Schroedera, kada je bio zadužen za koordiniranje tajnih službi (BND).

"Uvijek smo tražili da imamo informacije, ne samo moji suradnici nego i ja lično", objasnio je šef diplomatije, na pitanje kao svjedok po četvrti put od decembra 2006.

Istražna parlamentarna komisija zadužena je da rasvijetli navodne aktivnosti tajnih službi SAD-a u borbi protiv terorizma od 11. septembra 2001.

Organizacije za odbranu ljudskih prava kritikovale su neke evropske vlade, među kojima i njemačku, da je kriva za saučesništvo u tajnim hapšenjima navodnih terorista, u okviru borbe protiv terorizma, kao i tajnom prebacivanju osumnjičenih u zemlje u kojima su oni mogli biti mučeni.

"Pokušavam po četvrti put da pokažem pred ovom komisijom da smo djelovali poštujući principe pravne države", dodao je socijaldemokratski ministar.

Ova komisija je saslušala 99 svjedoka. Njihove izjave su uvrštene u dosje od 4.817 strana.