Svijet
0

Steinmeier pozdravio pobjedu proevropskih snaga u Srbiji; mediji skeptični

FENA
Njemačka vlada pozdravila je u ponedjeljak ishod parlamentarnih izbora u Srbiji te najavila daljnje korake u približavanju Srbije Evropskoj uniji.

"Proevropske snage oko predsjednika Tadića i ministra gospodarstva Dinkića postigle su dojmljivu pobjedu koja predstavlja solidan temelj za formiranje vlade i ja zbog toga iskreno čestitam na pobjedi", rekao je ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u Berlinu.

"Većina građana Srbije želi u Evropu i sada se vidi da je odluka da se Srbiji pruži evropska perspektiva bila ispravna", rekao je Steinmeier. On je izrazio nadu da će u Beogradu ubrzo doći do formiranja vlade.

"Nadam se da će brzo biti sastavljena vlada s kojom ćemo zajednički moći učiniti sljedeće korake u smjeru Evrope", rekao je Steinmeier. On je istodobno naglasio da će nova vladu u Beogradu morati nastaviti s transformacijom društva.

"Ja se nadam da će se sada odlučno krenuti u provođenje društvenih reformi", rekao je Steinemeier.

Zastupnica opozicione stranke Zelenih u Bundestagu Marielousie Beck pozdravila je pobjedu proevropskih snaga na izborima u Beogradu, ali je istodobno zaključila da su izbori pokazali podijeljenost srpskog društva.

"Srbija je podijeljena u nacionalistički i proevropski tabor", rekla je Beck, koja zbog toga smatra da bi integracija Srbije u Evropu trebala biti dio stabilizacijske i pristupne politike za cjelokupni zapadni Balkan.

S obzirom da je u ponedjeljak u Njemačkoj državni praznik (Duhovni ponedjeljak), vodeći mediji su tek u svojim internetskim izdanjima popratili ishod izbora u Srbiji.

Tako konzervativni "Frankfurter Allgemeine Zeitung", pod naslovom "Povijesna pobjeda evropske Srbije", donosi članak u kojem se pozdravlja pobjeda proevropskih snaga, ali se istodobno ukazuje na predstojeći mukotrpan put do sastavljanja stabilne vlade.

I lijevo usmjeren liberalni dnevnik "Sueddeutsche Zeitung", već i samim naslovom "Srbija pred mukotrpnim sastavljanjem vlade", zaključuje da proevropske snage "unatoč senzacionalnoj pobjedi" na raspolažu parlamentarnom većinom.

Konzervativni dnevnik "Die Welt" jedini donosi autorski članak pod nazivom "Srbija se malo odlučila za Evropu" u kojem autor također ukazuje na pobjedu proevropske liste koja je međutim nedovoljna za formiranje stabilne vlade. Članak, prenosi Hina, istodobno upozorava na povratak "Miloševićevih socijalista" te citira predsjednika ove stranke Ivicu Dačića koji SPS proglašava "jedinim pobjednikom ovih izbora".

"Činjenica je da su upravo socijalisti, stranka bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, jezičac na vagi koalicijskih kombinacija. S 9,1 posto osvojenih glasova SPS je ostvario najbolji rezultat od političkog preokreta 2000. i ponovno postao važan čimbenik političkog života u Srbiji", zaključuje autor.