Haški tribunal
0

Statusna konferencija u predmetu Karadžić 3. juna

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Haškom tribunalu 3. juna biće održana statusna konferencija u predmetu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, kojeg optužnica tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine, javlja dopsinik Srne iz Haga.

Karadžićev tim odbrane je 25. maja predao zahtjev za odbacivanje optužnice na osnovu sporazuma o imunitetu, prema kojem je američki diplomata Ričard Holbruk u julu 1996. godine obećao Karadžiću da neće biti krivično gonjen u Tribunalu, ukoliko se povuče iz javnog života.

Odbrana je navela 15 svjedoka sporazuma i zatražila da se u sudnici održi njihovo saslušanje, uključujući i Holbruka, koji negira da je Karadžiću obećao imunitet. 

Tužilaštvo ima 14 dana da odgovori na ovaj zahtjev, a odbrana zatim u roku od sedam dana može da da svoj odgovor, nakog čega sudsko vijeće donosi odluku.  

Karadžićev glavni pravni savjetnik Piter Robinson trebalo bi još da obavi razgovor sa švedskim ministrom inostranih poslova Karlom Biltom, za koga odbrana navodi da je u ljeto 1996. godine, kao visoki predstavnik u BiH, bio u svakodnevnom kontaktu sa Holbrukom i da su "oni bili odgovorni da isposluju Karadžićevu ostavku" uoči prvih izbora nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. 

Najavljeno je da će statusnoj konferenciji prisustvovati i predstavnik švedske Vlade. 

Utorak, 2. juna biće održana pretpretresna konferencija u predmetu protiv bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića, optuženim za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. 
Suđenje Stanišiću i Simatoviću počelo je u aprilu prošle godine, da bi ubrzo bilo prekinuto zbog Stanišićevog lošeg zdravstvenog stanja. 

Obojica optuženih bili su pušteni na privremenu slobodu, da bi se u pritvorsku jedinicu vratili početkom maja ove godine. 

Prema posljednjem izvještaju ljekara pritvorske jedinice, Stanišićevo zdravstveno stanje se, kako su saopštili, malo popravilo, ali on još nije u stanju da učestvuje u postupku ukoliko mora da sjedi duže od deset minuta. 

Stanišić je ljekara obavijestio da je 24. maja nakratko izgubio svijest, što će, kako je navedeno u saopštenju ljekara, biti ispitano. 

Utorak, 2. juna, na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine, trebalo bi da bude saslušan prvi svjedok odbrane. 

U periodu na koji se odnosi optužnica, Gotovina je kao komandant vojnog područja Split komandovao operacijom "Oluja", Čermak je bio vojni upravnik grada Knina i okoline, a trećeoptuženi Markač je, kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, komandovao jedinicama specijalne policije. 
Naredne semdice u Tribunalu će biti nastavljeno suđenje bivšem načelniku Resora javne bezbjednosti MUP-a Srbije generalu Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine. 

Odbrana će na ovom suđenju nastaviti sa unakrsnim ispitivanjem britanskog pukovnika, bivšeg pripadnika Kosovske verifikacione misije (KVM) OEBS-a Ričarda Čaglinskog. 

Na suđenju šetorici bivših visokih fukcionera Hrvatske Republike Herceg-Bosne optuženima za etničko čišćenje nehrvatskog stanovništa sa područja nastavlja se dokazni postupak odbrane bivšeg komandanta Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane Slobodana Praljka.

Nastavak suđenja bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, optuženom za pružanje podrške srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj koje su počinile zločine u Sarajevu, Zargebu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine, najavljen je za 8. juni. 

Zbog 1. juna - praznika UN, sutra je u Tribunalu slobodan dan.