ICTY
0

Statusna konferencija Karadžiću 20. januara 2009.

FENA
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je pred Haškim sudom (ICTY) u utorak da zbog kratkog vremena za pripremu nije spreman za statusnu konferenciju, pa je poslije kraćeg zasjedanja sudac Ian Bonomy iduću statusnu konferenciju zakazao za 20. januar 2009.

Karadžić, koji se sam brani pred ICTY-em, rekao je da nije spreman za današnju konferenciju jer je tek u ponedjeljak dobio zvanično obavještenje i optužnicu, i podsjetio je da još nema formiran ni pravni tim savjetnika.

Već sam prošao određeni put bez tima za odbranu i plašim se daljih teškoća, a uz ovakvu brzinu procesa, strahujem da ću biti u još neravnopravnijem položaju, rekao je Karadžić.

On je naveo da je prošle sedmice iz medija saznao o održavanju statusne konferencije i da je zatražio od suda da bude odgođena, ali da je sudac Bonomy to odbio.

Karadžić bi do kraja sedmice trebalo da dobije kompletan materijal za proces, pored optužnice i podnesaka koje je već dobio. Tužilaštvo se obavezalo da će mu do petka dostaviti preostala četiri dokumenta, na šezdesetak stranica, koji treba da budu prevedeni, kao i nekoliko audiosnimaka na videokaseti.

Sudac Bonomy je podsjetio da je uobičajeno vrijeme za odgovor 14 dana i rekao da će taj rok početi da teče od trenutka kada optuženi dobije popratni materijal na videokaseti, ako ne odluči uložiti poseban zahtjev.

Sudac je na početku nakratko prekinuo statusnu konferenciju, prenosi Tanjug, jer tužitelj nije znao precizno kazati koliko dokumenata, uključujući broj stranica, još treba biti prevedeno i dostavljeno optuženome.

Još važeća haška optužnica protiv Radovana Karadžića sadrži 11 tačaka i tereti ga za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, progone, deportaciju, nečovječna djela, zastrašivanje civila, otmice i druge zločine počinjene nad Bošnjacima, Hrvatima i ostalim civilima nesrbima u Bosni tokom rata 1992.-1995.

Nova optužnica, koju je tužilaštvo krajem septembra podnijelo pretresnom vijeću ICTY-a, još nije postala pravosnažna.

Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu, a Haškom sudu je izručen 30. jula. Sutradan je iskoristio mogućnost da za 30 dana odgodi izjašnjavanje o krivici. Na drugom pojavljivanju pred ICTY-em 29. augusta nije se izjasnio o krivici, pa je u njegovo ime uneseno da se ne osjeća krivim.