Svijet
0

State Separtment: SAD nema namjeru povući kasetne bombe

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Američke Države će razmotriti međunarodni sporazum o zabrani kasetnih bombi koji je u Dublinu nedavno usvojilo 111 zemalja, ali su naglasile da nemaju namjeru da povuku to oružje iz svog arsenala.

"Američka vojna perspektiva ovog oružja, kao i činjenica da je ono neophodno američkim vojnicima, sasvim sigurno se nisu promijenile poslije razgovora u Dublinu", izjavio je portparol američkog State Departmenta Tom Casey.

SAD, Izrael, Kina, Rusija, Indija i Pakistan nisu učestvovali u radu dvosedmične konferencije čiji je domaćin bila vlada Irske i također nemaju namjeru da stave potpis na ovaj sporazum u Oslu u decembru ove godine, navodi agencija DPA.

SAD smatra da su kasetne bombe neophodne u konvencionalnom ratovanju za napade na veće grupe neprijateljskih vojnika. Kasetne bombe se raspadaju na stotine djelića veličine teniskih loptica koje detoniraju širom bojnog polja.

Zemlje koje su danas potpisale međunarodni sporazum su se složile da prekinu proizvodnju kasetnih bombi i njihovo skladištenje.

Kao ustupak Washingtonu, članice NATO su insistirale na klauzuli koja im dozvoljava da učestvuju u vojnim operacijama sa zemljama koje ne pristupe zabrani.

U međuvremenu, SAD je dizajnirao još sofisticiraniju verziju kasetne bombe opremljenu elektronskim tajmerima koji treba da osiguraju da djelići ili eksplodiraju kao što je predviđeno ili se samounište kako ne bi povrijedili civile.

Kasetne bombe su u najskorije vrijeme, kako podsjeća DPA, korištene jula-augusta 2006. prilikom izraelskog napada na Liban kada je Izrael bio žestoko kritiziran zbog bacanja tih bombi na područja naseljena civilima.

SAD su posljednji put koristile kasetne bombe 2003. godine prilikom invazije Iraka.