Svijet
0

State Department upozorio američke građane da ne putuju u Irak

FENA
State Department upozorio je američke građane da ne putuju u Irak zbog pogoršanja sigurnosne i političke situacije u toj zemlji.

State Department pooštrio je upozorenje iz januara ove godine nakon odlaska američkih vojnika iz Iraka. U posljednjem upozorenju se navodi da su sposobnosti američke ambasade u Bagdadu da odgovori na potrebe američkih građana u Iraku "krajnje limitirane", prenosi UPI.

U upozorenju objavljenom u četvrtak navečer navodi se da, iako je terorizam za koji je odgovorna El-Kaida u opadanju, u brojnim pokrajinama u centralnom i južnom Iraku još postoje sigurnosni rizici. Iako je poluautonomna kurdska regija na sjeveru Iraka relativno mirna, američki građani se savjetuju da ne putuju u područja u blizini iranske i turske granice.

Turske snage nedavno su izvele vojne vježbe duž svojih granica iz straha da bi kurdske militantne grupe mogle iskoristiti tešku sigurnosnu situaciju u susjednoj Siriji.

Diplomatske napetosti između Turske i Iraka u međuvremenu su se pogoršale od početka ove godine kada je irački potpredsjednik doputovao u Tursku kako bi izbjegao iračku potjernicu.