Svijet
0

State Department opovrgava imunitet za zaštitare Blackwatera

FENA
State department je odbacio informacije o tome da je zaštitarima američkog Blackwatera ponuđen imunitet, odnosno izuzimanje od kaznenog progona zbog ubistva 17 iračkih civila u Bagdadu sredinom septembra, izjavio je u utorak visoki dužnosnik State Departmenta za CNN.

Njegova je izjava u suprotnosti s komentarima koje je u ponedjeljak dao visoki dužnosnik administracije kako je zaštitarima obećano da njihove izjave neće biti korištene protiv njih u slučaju da dođe do sudskog postupka zbog ubistava u Bagdadu 16. septembra.

Visoki dužnosnik State Departmenta, koji je govorio za CNN pod uvjetom da ostane neimenovan, kazao je da istražitelji Odjela State Departmenta za sigurnost diplomata nemaju ovlasti dati bilo kakvu vrstu imuniteta ili na bilo koji način utjecati na tužitelje ako oni odluče podići optužnice.

"Veliko je iskrivljavanje reći da bilo ko u State Departmentu pokušava zaštiti nekoga od tih pojedinaca", dodao je taj dužnosnik.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack kazao je da bez obzira na to kakvi su aranžmani postignuti, oni nisu odobreni od vodstva Državnog tajništva.

Prema pisanju The New York Timesa u utorak, većini zaštitara Blackwatera koji su sudjelovali u oružanom incidentu 16. septembra u Bagdadu, ponuđen je ograničeni imunitet, odnosno obećano im je da neće biti kazneno procesuirani zbog nečega što kažu u istrazi, pod uvjetom da govore istinu. Precizan status tog imuniteta ostaje nejasan, napominje NYT.

Blackwater je privatna zaštitarska tvrtka, čijih oko 850 pripadnika od 2004. godine štiti diplomate State Departmenta u Iraku.

Njegovi zaposlenici, kao ni drugi američki civilni djelatnici pod ugovorom u Iraku ne mogu biti procesuirani pred vojnim sudovima, a nije jasno koje bi odredbe američkog kaznenog zakona pokrivale kaznena djela počinjena u ratnoj zoni.

Amerikanci, prenosi Hina, imaju imunitet od iračkih zakona, prema uredbi koju su potpisale američke okupacijske vlasti 2003., a irački je parlament nije opozvao.