Svijet
0

State Department o izboru Nikolića: Raspirivanje nacionalizma ne pomaže ni Srbiji ni Balkanu

FENA
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Američki State Department u utorak je, u povodu izbora radikalnog desničara Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanskog parlamenta, upozorio da su nepoželjne osobe koje bi "raspirivale destruktivni nacionalizam" te kako to "ne pomaže Srbiji... niti izgradnji stabilnijeg Balkana".

"Niko ne želi vidjeti pojednice koji pokušavaju raspirivati nacionalizam na destruktivan način. To ne pomaže Srbiji. To ne pomaže procesu napretka da se izgradi stabilnija regija Balkana", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack na traženje da komentira Nikolićev izbor.

Naglasio je da na retoriku korištenu u parlamentarnoj raspravi koja je prethodila izboru Nikolića, potpredsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava šešelja, State Department gleda kao na "kompliciranje" nekih diplomatskih napora, aludirajući na rješavanje statusa Kosova, koje je pred Vijećem sigurnosti UN-a ušlo u završnu fazu.

Izrazio je nadu da će se nakon rasprave "emocije ohladiti i retorika stišati, a zastupnici i srbijanski čelnici usredotočiti na to kako boje integrirati Srbiju u ostatak svijeta i Europe" i kako pomoći izgradnju stabilnije regije jugoistočne Europe.

Skupština Srbije, koja ima 250 zastupnika, Nikolića je izabrala za predsjednika u utorak ujutro nakon 15 sati burne rasprave sa 142 glasa za i 99 protiv, prenosi Hina.