Svijet
0

State Department: Neovlašteni upadi u datoteke o Obami, Clinton i McCainu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zaposlenici State Departmenta neovlašteno su pretraživali datoteke o putovnicama svih troje predsjedničkih kandidata - Baracka Obame, Hillary Clinton i Johna McCaina, objavio je u petak glasnogovornik Sean McCormack.

Nakon ranije objave da su dva ugovorna zaposlenika State Departmenta otpuštena, a jedan disciplinski kažnjen, zbog neovlaštenog pretraživanja podataka o putovnici Baracka Obame, u petak je utvrđeno da se isti prekršaj dogodio s datotekama Hillary Clinton i Johna McCaina, rekao je McCormack na brifingu za novinare.

On je kazao kako je ista osoba koja je kažnjena zbog neovlaštenog pregledavanja podataka o senatoru Obami, početkom godine isto učinila s dosjeom senatora McCaina, te da više nema pristupa tim datotekama.

"Razmatramo mogućnosti vezane za tu osobu i njegov zaposlenički status", dodao je McCormack.

Po njegovim je riječima također je utvrđeno da je jedan vježbenik - volonter krajem 2007. pretraživao podatke o putovnici senatorice Clinton, a on je odmah opomenut.

Državna tajnica Condoleezza Rice u petak je razgovarala s Obamom i Clinton i ispričala im se, a isto namjerava učiniti i s McCainom koji boravi u posjetu Parizu, rekao je glasnogovornik.

"Rekla sam mu (Obami) da mi je žao, te da bih i ja sama bila vrlo uznemirena", kazala je Rice novinarima.

Ured Hillary Clinton je saopćio da je državna tajnica Rice obavijestila senatoricu o upadu u njezin dosje.

"Državna tajnica mi je jasno kazala da je to najviši prioritet. Nema ništa važnije nego da se to u cijelosti istraži i osigura da se tako nešto ne ponovi u budućnosti", rekao je McCormack.

Napomenuo je da u odjelu za putovnice State Departmenta radi 1.800 stalnih i ugovornih zaposlenika.

Dužnosnici State Departmenta izvjestit će osoblje ureda troje senatora i predsjedničkih kandidata o svim pojedinostima incidenata s kandidatskim datotekama.

Glavni inspektor State Departmenta otvorio je istragu o slučaju.

U obrascu za putovnicu sadržani su osobni podaci poput imena, državljanstva, dobi, mjesta rođenja, adrese stanovanja i drugi. Ono što među tim podacima može omogućiti daljnje "traganje" po finansijskim i drugim osobnim informacijama, koje se mogu koristiti u političkoj borbi, jest broj socijalnog osiguranja, temeljna informacija o građanima u SAD-u, s istom ulogom koju, prenosi Hina, ima JMBG u Hrvatskoj.