Svijet
0

State Department nema saznanja da je Kadijević u SAD-u

FENA
Bivši jugoslavenski ministar odbrane general JNA Veljko Kadijević, za kojim je Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu na temelju optužbi za ratne zločine, ne nalazi se na popisu osoba koje su legalno ušle u Sjedinjene Države, potvrdio je u četvrtak američki State Department.

"State Department nema saznanja da je iko s tim imenom legalno ušao u SAD", navodi su u kratkom saopćenju ureda za tisak Državnog tajništva dostavljenom Hini u Washingtonu.

Načelnik kabineta ravnatelja policije Dubravko Novak najavio je u srijedu kako će se potjernica s fotografijom traženog 82-godišnjeg Kadijevića uskoro naći na web-stranicama Interpola.

Raspisivanje međunarodne potjernice zatražio je sredinom marta ove godine Županijski sud u Vukovaru na kojem je bivši savezni sekretar za narodnu obranu SFRJ Kadijević još 2002. optužen za ratne zločine počinjene u Vukovaru.

Istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski kazao je kako je raspisivanje međunarodne potjernice zatražio nakon što se u tisku počelo pisati o boravištu Veljka Kadijevića u inozemstvu.

U tim je napisima najčešće spominjano da Kadijević živi u SAD-u. Raspisana potjernica obvezujuća je za svih 186 članica Interpola, pa tako i za SAD.

Prva optužnica protiv Kadijevića u Hrvatskoj podignuta je u novembru 1992. u Bjelovaru, druga 2002. u Vukovaru, a treću je u maju 2006. podiglo osječko Županijsko državno odvjetništvo.