Svijet
0

State Department ne isključuje mogućnost razgovora s Irancima na skupu u Bagdadu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glasnogovornik američkog State Departmenta izjavio je srijedu kako ne isključuje mogućnost bilateralnog sastanka između američkih i iranskih dužnosnika na konferenciji o budućnosti Iraka, koje će se predstojećeg vikenda održati u Bagdadu.

Glasnogovornik Sean McCormack sugerirao je kako bi američka strana mogla biti otvorena za taj sastanak da bi se raspravljalo o navodnim iranskim isporukama ubojitih eksplozivnih naprava iračkim milicijama.

"Vidjet ćemo. Ako budemo imali priliku otvoriti pitanje EFP-a (eksplozivom formirani projektili) i podrške Irana tim mrežama i opskrbu tih mreža s tehnologijom i znanjem za izradu EFP-a, sigurno ćemo ga otvoriti", rekao je McCormack na redovnom brifingu za novinare.

To je pitanje vezano uz zaštitu američkih snaga, rekao je McCormack i dodao "iskoristit ćemo svaku priliku koju može kako bi osigurali zaštitu naših snaga na terenu".

"Ako to znači da trebamo razgovarati s iranskim predstavnikom u kontekstu tog sastanka, mi ćemo iskoristiti su mogućnost", kazao je McCormack.

Američke snage u Iraku u zadnje su vrijeme u više navrata zaplijenile eksplozivne naprave ili komponente za njihovu izradu, koje su u cijelosti ili dijelom bile iranske proizvodnje a u Iraku su uhapšeni i iranski operativci iz jedinice za specijalne operacije snaga Revolucionarne garde, koja nosi naziv Quds (arapski naziv Jeruzalema), prenosi Hina.

EFP-eksplozivom formirani projektili, vrlo su razorno oružje koje irački pobunjenici koriste protiv američkih snaga. Kućište od lijevanog željeza s polukuglastim dnom oblikovano je tako da se pri eksploziji formira kumulativni mlaz koji probija oplatu oklopnih vozila, uključujući i tenk M-1 Abrams. Na otvorenoj strani naprave esploziv je pokriven konkavnom bakrenom pločom koja se pri eksploziji rastapa i kao projektil na vrhu kumulativnog mlaza probija oklop.

Prema pisanju američke štampe, takva eksplozivna naprava, postavljene uz cestu, često u lažni kamen od stakloplastike, i opremljena elektronskim automatom za otvaranje garažnih vrata s daljinskim upravljačem, postala je najubojitije oružje pobunjenika koje gotovo svakodnevno nanosi gubitke američkim snagama.