Svijet
0

State Department: Kosovo važna tema narednih sedmica

FENA
Kosovo
Kosovo
Kosovo će, u narednim nedjeljama i mjesecima, biti važna tema razgovora između predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, pri čemu Washington smatra da su ruske primjedbe na predloženi dokument o statusu te pokrajine "legitimne", izjavio je sinoć portparol State departmenta Tom Casey.

Komentirajući konceptualna neslaganja između Moskve i Washingtona o načinima za rješavanje kosovskog pitanja, Casey je rekao da je status te pokrajine bio među najznačajnijim temama razgovora visokih zvaničnika dviju država, uključujući državnog sekretara Condoleezze Rice i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

"Postoji čitav proces koji vodi bivši finski predsjednik Marti Ahtisari i koji je načinio prijedlog na koji način riješiti status Kosova. O tom problemu će se raspravljati, očekujem, narednih nedjelja i mjeseci... O tome će se voditi brojne rasprave", dodao je Casey.

Casey je, također, rekao da se razgovori o Kosovu neće voditi samo tokom bilaterale (SAD - Rusija), ili na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN, već će u te diskusije biti uključene sve zainteresovane strane, uključujući i Srbiju.

Portparol State departmenta je rekao i da je prijedlog šefa međunarodnih pregovarača za status Kosova Martija Ahtisarija sada, suštinski, upućen na javnu raspravu, nakon koje će biti određeni naredni koraci, posebno oni koji se očekuju od Savjeta bezbjednosti UN.

Casey je, međutim, istakao da Washington smatra da su ruske primjedbe na Ahtisarijev dokument "legitimne", i da će ih SAD razmotriti sa najvećom pažnjom, kao i primjedbe svih ostalih učesnika procesa.

"Ovo je veoma komplikovana situacija i nema lakih odgovora. Da ih ima, sve bi bilo rešeno još prije deset godina. Sada se nalazimo na tački kada će međunarodni sistem pokušati da zaključi nešto što je veoma komplikovano i osjetljivo pitanje", zaključio je Casey.