Svijet
13

State Department: IDIL nadmašuje Al Kaidu i postaje vodeća teroristička grupa

Klix.ba
Američki State Department je u svom godišnjem izvještaju o terorizmu u svijetu naveo da IDIL nadmašuje Al Kaidu i postaje vodeća teroristička organizacija na svijetu.

Širenje i brutalnost IDIL-a te regrutovanje stranih boraca, poruke koje ostavlja i sposobnost da inspiriše pojedince za terorizam, pomoglo je ovoj grupi da zamijeni Al Kaidu i postane vodeća teroristička organizacija. State Department u svom godišnjem izvještaju o terorizmu navodi da IDIL prilagođava svoju taktiku na brutalne načine te da je veoma teško pratiti aktivnosti ove grupe.

"Dominacija prijetnji koje dolaze od Al Kaide prekinuta je 2014. godine. Ova organizacija je izgubila brojne vođe u Afganistanu i Pakistanu, a IDIL se brzo proširio i proglasio kalifat", navodi se u izvještaju State Departmenta.

Broj terorističkih napada u 2014. godini porastao je za 35 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali su ti napadi koncentrisani na nekoliko zemalja. Više od 60 posto napada je izvedeno u pet zemalja, Iraku, Pakistanu, Afganistanu, Indiji i Nigeriji. To pokazuju podaci Nacionalnog konzorcija za proučavanje terorizma i odgovore na terorizam, koji djeluje pri Univerzitetu u Marylandu, a koji sastavlja statističke podatke o terorizmu u svijetu.

Najveći broj napada i ranjavanja i smrtnih slučajeva zabilježen je u Iraku, što se podudara sa širenjem IDIL-a.

Zašto IDIL napreduje i kako ga zaustaviti?

Povećanje od 81 posto smrtnih slučajeva prošle godine je rezultat izuzetno smrtonosnih napada. Prošle godine je u terorističkim napadima ubijeno 24 Amerikanaca, uglavnom u Afganistanu, Somaliji i Jeruzalemu. U izvješaju se navodi da teroristi koriste sve agresivniju u brutalniju taktiku prilikom napada. Teroristi obezglavljuju i razapinju žrtve, a vrše i masovna ubistva, otmice, kidnapovanja i slično.

Nigerijska teroristička organizacija Boko Haram je bliska IDIL-u po brutalnoj taktici, a ona uključuje kamenovanja i izrabljivanje djece. Iako je IDIL odgovoran za najveći broj terorističkih napada prošle godine, ova teroristička organizacija je odmah iza vodećeg Boko Harama po broju ubistava.

IDIL efikasno širi svoje poruke putem društvenih mreža i na taj način regrutuje nove borce. Najčešće teroristi koriste Facebook, YouTube i Twitter. IDIL-ova propaganda je efikasna jer se brzo širi pomoću linkova, a poruke se prevode na različite jezike.

State Department je u izvještaju naveo da je sirijski građanski rat pogodovao širenju IDIL-a, kao i da je bio važan faktor koji je doveo do povećanja terorističkih napada širom svijeta. Uprkos koaliciji protiv IDIL-a i rezoluciji UN-ovog Vijeća za sigurnost kojim je zabranjeno putovanje stranih boraca u zone sukoba, više od 16.000 stranih terorističkih boraca su u Siriju otputovali 2014. godine.

"Broj stranih terorističkih boraca koji su došli u Srijiu nadmašio je broj stranih boraca koji su otišli u Afganistan, Pakistan, Irak, Jemen ili Somaliju u bilo kojem trenutku u posljednjih 20 godina.

Slabe i nefunkcionalne vlade su stvorile uvjete za djelovanje ekstremista i nasilje koje oni vrše, ne samo u Siriji i Iraku, nego i u Jemenu i Libiji.

Amerikanci su veoma zabrinuti zbog širenja IDIL-a izvan Sirije i Iraka, kao i zbog pojave terorističkih saveznika posebno u Libiji, Egiptu i Nigeriji. Da li se oni IDIL-u pridružuju dobrovoljno ili zbog interesa, još uvijek nije poznato.

Iako je Al Kaida oslabila, ona i dalje služi za inspiraciju mreži pomagača kao što su AQAP u Jemenu, al-Nusra Front u Sriji i al-Shabaab u Somaliji.

U izvještaju State Departmenta se navodi i da je došlo do povećanja broja takozvanih "vukova samotnjaka", koji su prošle godine izveli napade u Kanadi i Australiji.

"Ovi napadi možda nagovještavaju novu eru u kojoj je manje važno centralizovano vodstvo. Fokus je sada na djelovanju grupe, kao i nasilnim ekstremistima, koji se okreću ka većem broju neprijatelja", navodi State Department.

SAD namjeravaju promijeniti svoju strategiju protiv terorizma kako bi efikacije sarađivale s partnerima, posebno u zemljama u kojima teroristi imaju svoja uporišta. Amerikanvi sarađuju sa više do 60 zemalja kako bi zaustavili napredak IDIL-a, terorističku propagandu, finansiranje i regrutovanje novih članova.

Također, radi se na pooštravanju zakona koji zabranjuju strane borce.