Saudijska Arabija
0

Starici kazna bičevanjem zbog posjete mladića

Sarajevo-x.com
Sud u Saudijskoj Arabiji odredio je 75-godišnjakinji iz Sirije kaznu od 40 udaraca bičem, četiri mjeseca zatvora i deportaciju iz Kraljevine jer je u svom domu imala dva muškarca koji joj nisu rodbina, prenose lokalni mediji.

List Al-Watan piše da su problemi Khamise Mohammed Sawadi počeli prošle godine kada je jedan policajac upao u njen dom u gradu Al-Chamliju i tu pronašao Fahda i Hadiana, dvojicu muškaraca koji nisu u rodu sa staricom.

24-godišnji Fahd izjavio je da je tom prilikom bio donio hljeb starici, a njegov prijatelj ga je pratio. Policija ih je obojicu uhapsila, saznaje CNN.

U Saudijskoj Arabiji se ovakvi slučajevi miješanja žena i muškaraca koji nisu u rodu strogo kažnjavaju. Žene također moraju poštovati pravila kad je u pitanju odijevanje i nije im dozvoljeno da voze automobil.

Na ulicama je angažovano na stotine "vjerskih policajaca" koji imaju obaveze praćenja koliko se poštuju vjerska pravila.

Osuđena žena pokušavala je dokazati da je Fahda dojila kao bebu, te da joj je na taj način kao sin. Ipak, ove navode sud nije uspio dokazati.

Fahd je dobio kaznu od 40 udaraca bičem i četiri mjeseca u zatvoru, a njegov prijatelj Hadian šest mjeseci zatvora i 60 udaraca bičem.

Ove sudske odluke razljutile su javnost.

"Svi su razljućeni jer je ona kao baka", kaže saudijska desničarska aktivistica Wajeha Al-Huwaider. "40 udaraca bičem... kako će ona podnijeti toliki bol? To se ne može opravdati."

Ovo nije prvi put da saudijski sud donese odluku koja uznemiri stanovništvo. 2007. godine 19-godišnjakinja koju je silovala banda u gradu Qatifu osuđena je na 200 udaraca bičem i šest mjeseci zatvora zbog "susreta sa muškarcem koji joj nije u rodu". Sedmorica silovatelja dobili su zatvorske kazne od deset mjeseci do pet godina.

Mnogi Saudijci se nadaju da će kralj Abdullah bih Abdulaziz dovođenjem mlađih i manje konzervativnih uposlenika uskoro provesti reforme u tamošnjem sudstvu.

"Problem sa vjerskim policajcima je taj što oni nadgledaju ljude i misle da su oni sve vrijeme loši. To nema veze sa religijom. Sve je stvar kontrole. I što više širite strah među ljudima, to ih više kontrolišete", kaže Al-Huwaider. "Ovo daje lošu reputaciju zemlji."