Svijet
0

"Stara" nova godina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vjernici pravoslavnih crkava koje se pridržavaju starog julijanskog kalendara slave danas dolazak nove, 2008. godine.

U gradovima u Srbije, Republike Srpske i Crne Gore Nova godina po starom kalendaru dočekana je, uz vatromet, na gradskim ulicama i trgovima.

U Beogradu se više hiljada ljudi okupilo kod hrama Svetog Save i posmatralo vatromet.

Jedan od BBC-evih izvještača ocjenjuje da je doček bio skroman u poređenju sa prošlom godinom, kada je koalicija Demokratska Stranka Srbije - Nova Srbija organizirala doček na trgu ispred Doma Narodne Skupštine, a građane zabavljala Svetlana Ceca Ražnatović koja ih je pozvala da na parlamentarnim izborima glasaju za tu koaliciju.

Ove godine se doček poklopio sa završnicom kampanje pred predsjedničke izbore, 20. januara, pa su pojedini predsjednički kandidati iskoristili slavlje kako bi se još jednom pojavili među biračima.

Aktuelni predsjednik i kandidat Demokratske stranke Boris Tadić dočekao je novu godinu u Leskovcu, a potpredsednik Srpske Radikalne stranke Tomislav Nikolić na novogodišnjem koncertu Marije Šerifović na trgu u Vranju.

Velimir Ilić slavio je u rodnom Čačku, ali bez Svetlane Ražnatović, koja je otkazala planirani novogodišnji koncert u tom gradu pa je građanima pjevao Aca Lukas.

Dolazak nove godine po starom kalendaru proslavljen je i u Londonu.

U nedjelju poslijepodne, Rusi i građani drugih bivših sovjetskih republika koji žive u Londonu, ispunili su zajedno sa svojim prijateljima Britancima -- jedan od centralnih londonskih trgova, Trafalgar skver.

Uživali su u nastupima poznatih ruskih muzičara i folklornih društava.

Bila je to četvrta godina zaredom da se u Londonu u čast Nove godine po julijanskom kalendaru organizira Ruski zimski festival -- najveći festival ruske kulture izvan Rusije.

Rusi taj praznik zovu "Stara Nova godina" i u Londonu su je odbrojavanjem i intoniranjem ruske himne dočekali u 17.30 umjesto u ponoć.

Obraćajući se okupljenima, jedan od pokrovitelja festivala, gradonačelnik Londona Ken Livingston je rekao da iz godine u godinu u britanskoj prijestolnici ima sve više Rusa.

"Prošle godine Rusi, koji su kao turisti došli da isprobaju neke od divnih stvari koje nudi ovaj grad, potrošili su ovdje više novca nego japanski turisti. To je prvi put da se to desilo i to je znak da je Rusija sve bogatija i sve jača. Mi tom bogatstvu i snazi želimo dobrodošlicu u naš grad. London je zbog toga jači", dodao je Livingston.

Govorio je i ruski ambasador u Londonu Jurij Fedotov, koji je priznao da se festival održava u trenutku kada su politički odnosi između Rusije i Britanije prilično hladni.

"Zvanična diplomatija koju ja predstavljam ponekad ne uspijeva. Ali narodna diplomatija, diplomatija između dva naroda uvijek funkcionira. Živjela narodna diplomatija", uzviknuo je ruski ambasador.