Svijet
0

Stanovništvo optužuje vlasti za nametanje politike "jednog djeteta"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U autonomnoj pokrajini Guangxi na jugozapadu Kine organizirani su prosvjedi tijekom kojih je stanovništvo optužilo vlasti za nasilno nametanje takozvane politike jednog djeteta, a koja je u Kini stupila na snagu koncem '70-ih godina, javlja KTA.

Tom prilikom policija je uhitila najmanje 28 osoba, a lokalni izvori izvješćuju da je u prosvjedima bilo ranjenih, te nekoliko poginulih, ali ta informacija nije potvrđena.

Osvrnuvši se na to stanje Francesco Sisci, dopisnik iz Pekinga talijanskoga dnevnika "La Stampa", istaknuo je kako kineske vlasti nemaju najjasniju ideju o tome što činiti s politikom jednoga djeteta.

Prema nekim predviđanjima, naime, kad bi se nastavilo tim putom za dvadesetak do trideset godina moglo doći do velikog skoka u naraštajima, s jasno ostarjelim stanovništvom.

Istodobno, Vlada se boji da bi pretjerano opuštanje što se tiče politike jednoga djeteta vratilo prvotno stanje, odnosno na stanje '70-tih godina, kada je primijenjena ta zamisao; to znači da bi se zemlja našla pred demografskom eksplozijom koja bi mogla jako ograničiti sadašnji gospodarski rast, kazao je Sisci te pojasnio kako je politika jednoga djeteta nastala slijedom gospodarske analize i razmišljanja previše nas je, i ako nastavimo imati toliko djece, gospodarski će rast služiti samo za pokrivanje troškova za izdržavanje te djece.