Svijet
0

Stanovnici Singapura se guše u smogu, nivo zagađenosti zraka najviši u historiji

Klix.ba
Nivo zagađenost zraka u Singapuru raste već treći dan, nakon što ga je prekrio smog izazvan požarima u Indoneziji. Indeks zagađenja u 12 sati po lokalnom vremenu iznosio je 401, čime je postao najviši u historiji.
Foto: AFP
Foto: AFP

Smog se proširio i na Maleziju, zbog čega je zatvoreno 300 škola. Singapurski premijer Lee Hsieng Leong je u četvrtak upozorio da će se smog zadržati u narednih nekoliko sedmica.

"Ne možemo biti sigurni kako će se situacija razvijati jer to ovisi o požarima, vremenu i vjetru. Moguće je da će se smog zadržati nekoliko sedmica, a možda i do kraja suhe sezone u Sumatri, što može biti u septembru ili oktobru", rekao je Leong.

On je dodao da je Singapur ustupio Indoneziji satelitske podatke koji će pomoći u identifikaciji kompanija koje na njenom tlu najviše zagađuju. Među tim kompanijama su i singapurske.

Foto: AFP
Foto: AFP

Indonezija je poslala dva helikoptera opremljena sredstvima za stvaranje oblaka, jer bi kiša pomogla u gašenju požara, koji su ilegalno zapaljeni kako bi se očistilo tlo.

Indeks zagađenosti viši od 300 je štetan, a vlada je saopćila da je indeks viši od 400 opasan po život za bolesne i stare osobe.