Nove zabrane za domaćinstva
0

Stanovnici Šangaja smiju imati samo jednog psa

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U posljednjih 30 godina kineskim parovima je zabranjeno da imaju više od jednog djeteta. Sada su stanovnici Šangaja suočeni s novim limitima kad je u pitanju brojnost u njihovom domaćinstvu - ne mogu imati više od jednog psa, piše "Daily Mail".

Suočen s "problemom" većeg broja pasa, ili čak kučića, vlasnik će imati tri mjeseca da pronađe dom za životinje ili će ih morati ustupiti agencijama za usvajanje. Jedina alternativa će biti sterilizacija, saopćile su vlasti.

Ovaj potez je odgovor na neobuzdano lajanje, rasipanje otpada, te porast rizika od napada pasa. Vlasti su priznale da postoji ograničen životni prostor za 20 miliona stanovnika i njihovih 800.000 pasa. Iako ova mjera tek treba biti pretočena u zakon, ljubitelja životinja su ogorčeni.

"Mi smo spremni držati naše pse kod kuće. Hoće li oni provaliti u moju kuću da ih odvedu? Probajte, ako se usuđujete!", napisao je jedan od vlasnika pasa na internet stranici na kojoj se okupljaju ljubitelji životinja. Drugi su dodali kako se zajedno trebaju boriti protiv ove mjere, te ne dopustiti bilo kome da im otima ljubimce.

Posjedovanje psa u Kini podrazumijeva plaćanje licenci, koje su dugo bile trn u oku ljubiteljima životinja. Vlasti sad predlažu smanjenje naknade za tu licencu, ako vlasnici prihvate da imaju samo jednog psa. No, kao što je to slučaj i s mnogim drugim mjerama u Kini, nejasno je kako će dužnosnici osigurati provođenje ove mjere.

Mnogi Kinezi jednostavno ne plaćaju licencu za posjedovanje psa, iako mogu biti kažnjeni zbog toga. Slična ograničenja su već na snazi u Pekingu, u južnoj metropoli Guangzhou, kao i u još nekoliko drugih gradova. U Pekingu vlasnici ne smiju imati pse više od 14 centimetara kako oni ne bi plašili ili napali stanovnike koji baš i ne vole pse. To je pravilo naišlo na podsmijeh, ali je ipak ostalo na snazi.

Napomenimo, Kina je uvela politiku prema kojoj parovi mogu imati samo jedno dijete još 1978. godine kako bi se stavio pod kontrolu veliki prirast stanovništva.