Grčka
0

Stanovnici otoka Lesbos najavili sudsku parnicu protiv lezbijki

FENA
Aktivisti na grčkom otoku Lesbosu najavili su da će ići na sud u pokušaju da zaustave organizaciju za prava homoseksualaca da koriste termin "lezbijstvo".

Otočani tvrde da bi, ukoliko budu imali uspjeha na sudu, mogli početi da se bore protiv riječi lezbijstvo na međunarodnom planu, javio je BBC.

Spor je oko toga ko ima pravo da se naziva lezbijkama.

Da li su to homoseksualne žene ili 100.000 ljudi koji žive na trećem po veličini grčkom otoku - plus još 250.000 raseljenih koji potiču s Lesbosa?

Čovjek koji je pokrenuo slučaj, izdavač Dmitris Lambrou, tvrdi da dominacija seksualnog konteksta te riječi u međunarodnim okvirima krši ljudska prava otočana i sramoti ih širom svijeta.

On tvrdi da to izaziva svakodnevne probleme grčkom stanovništvu Lesbosa.

U sudskim papirima, strana koj je podnijela tiužbu navodi da je grčka vlada toliko uznemirena terminom lezbijski da je bila prisiljena da preimenuje otoko po njegovoj prijestonici, Mytilini.

Sada je zakazan datum sudskog saslušanja za sudije da odluče dali da odobre parnicu protiv homoseksualne i lezbijske zajednice Grčke i da joj narede da promijeni ime.

Glasnogovornica grupe opisala je slučaj kao kršenje slobode izražavanja bez ikakve osnove i najavila je pravnu borbu.

Termin lezbijstvo potiče od mitološke božice i pjesnikinje zvane Sappho, koja je bila rodom s Lesbosa.

Sappho je izrazila svoju ljubav prema drugim ženama u poeziji pisanoj tokom sedmog stoljeća prije Hrista.

Lambrou, međutim, tvrdi da su novija istorijska istraživanja okrila da je Sappho imala porodicu te da je počinila samoubistvo iz ljubavi prema muškarcu.