Svijet
0

Stanovnici Mayottea na referendum o vezama s Francuskom

FENA
Oko 70.000 birača na ostrvu Mayotte u zapadnom dijelu Indijskog okeana danas na referendumu treba da se izjasne da li će ono postati 101. departman Francuske.

Mayotte koji je oko 400 kilometra istočno od Mozambika i 300 kilometara od Madagaskara, bivša je francuska kolonija koja se referendumima 1974. i 1976. godne, usprotivila nezavisnosti, suprotno ostalim ostrvima Komorskog arhipelaga.

Od 2000. godine ostrvo uživa status prekomorske zajednice, a postaće 101. francuski departman ako se većina birača tako izjasni na referendumu. Status departmana postaće efektivan 2011. godine.

U slučaju da većina birača bude za pretvaranje ostrva u francuski departman to će donijeti važne kulturne promjene za oko 186.000 žitelja ostrva, koji su 95 posto muslimani.

To će značiti definitivno ukidanje poligamije, pomjeranje donje starosne granice za sklapanje braka sa 15 na 18 godina, smanjenje nadležnosti muslimatskih sudija (kadija), itd.

Žitelji ostrva Mayotte bi imali pravo na razne vrste socijalne pomoći, ali bi morali da plaćaju i neke poreze koji dosad nisu bili uvedeni na ostrvu, prenijele su agencije.