Egipat
0

Stanovnici Kaira okupljaju se za masovni protest

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stanovnici Kaira u utorak od ranog jutra okupljaju se u centralnim dijelovima grada za masovni protest na kome će se okupiti milion ljudi koji traže odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka.

Novoizabrani Mubarakov potpredsjednik Omar Sulejman počeo je jutros razgovore s predstavnicma opozicije obećavši reforme. Vojska je takođe obećala da neće koristiti silu protiv građana koji protestuju već osmi dan i proglasila zahtjeve demonstranata legitimnim.

Međutim, demonstranti na centralnom Tahrir trgu u Kairu, koji su tu proveli noć bez obzira na policijski sat, tvrde da nastavljaju s akcijom sve dok Mubarak ne odstupi s vlasti.

"Jedina stvar koju ćemo prihvatiti od njega je da se popne u avion i ode", kaže za Reuters 45-godišnji advokat Ahmed Helmi.

Oko 6 sati jutros, tri sata prije prestanka policijskog sata, na trgu je bilo 3.000 demonstranata a taj se broj svake minute povećava, kažu svjedoci.

Prema zvaničnim podacima, u proteklih nedjelju dana poginulo je 100 osoba.

Neposredno poslije sinoćnjeg oglašavanja armije, potpredsjednik nove vlade Omar Sulejman pojavio se na državnoj televiziji i objavio da će početi dijalog s političkim strankama o nekim od zahtjeva demostranata, uključujući ustavne i zakonodavne reforme.

On je rekao da mu je predsjednik Mubarak povjerio zadatak da iznese konkretne prijedloge i vremenski okvir za njihovo provođenje.

Potpredsjednik vlade je takođe rekao da će se u okruzima u kojima su zabilježene nepravilnosti tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, glasanje ponoviti.

Politički analitičari pred današnji masovni marš već počinju da govore ne da li će Mubarak otići, nego kada i kako.

Vojska koja je praktično držala Egipat još od zbacivanja monarhije 1952. godine biće glavni igrač u odlučivanju ko će da zamijeni Mubaraka, i neki očekuju da će zadržati znatnu moć dok istovremeno bude uvodila reforme koje bi zadovoljile demonstrante.

Zvaničnici armije su u ponedjeljak saopćili da je prisustvo vojske na ulicama za dobro građana, da bi osigurali njihovu sigurnost i dobrobit.

"Oružane snage neće pribeći upotrebi sile protiv našeg velikog naroda", navedeno je u saopćenju vojske.

To je prva izričita potvrda vojske da neće pucati na demonstrante, od kada je u petak izašla na ulice da bi pomogla policiji u održavanju mira.

Egipatski opozicioni lider Mohamed ElBaradei poručio je u ponedjeljak hiljadama demonstranata u centru Kaira da pobuna protiv vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka "ne može biti zaustavljena".

"Vi ste povratili svoja prava i ono što smo počeli ne može biti zaustavljeno", rekao je on masi, koja je odgovorila s "Dole Mubarak!"

U ponedjeljak navečer, na državnoj televiziji pročitano je Mubarakovo pismo novom premijeru, u kojem se zahtijeva da u središtu ekonomskih reformi budu svakodnevni problemi građana, kao i to da se započne dijalog s političkim strankama o ustavnim i zakododavnim reformama.

Čini se da upravo takve poteze Mubaraku predlažu zapadne zemlje. U Londonu je objavljeno da su se američki predsjednik Obama i britanski premijer Kameron složili da je Egiptu potrebna "uredna tranzicija ka demokratskoj vladi" a ne, kako je kasnije pojašnjeno, "ekstremizam ili još autoritarniji sistem vladavine".