Referendum
0

Stanovnici Grenlanda žele autonomiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Glasači Grenlanda velikom većinom glasova usvojili su plan za širu autonomiju od Danske i diobu prihoda od mogućih naftnih rezervi ispod obale glečerskog ostrva, pokazali su u srijedu zvanični rezultati.

Izborna komisija arktičkog ostrva saopćila je da je 76 posto glasača glasalo "za" u neobavezujućem referendumu u utorak o širenju samouprave, dok je 24 posto glasalo "protiv", javio je AP.

Plan, koji je podržala Danska, poziva da malo, uglavnom inuitsko stanovništvo, preuzme kontrolu nad lokalnim policijskim snagama, sudovima i obalskom stražom i da proglasi grenlandski inuitski jezik zvaničnim jezikom.

Također je odredio nova pravila za diobu svih budućih prihoda od nafte između Grenlanda i Danske.

Referendum se smatra ključnim korakom ka nezavisnosti poluautonomne teritorije, koja se oslanja na dansku pomoć kako bi održala svoju ekonomiju.

"Suze mi idu niz obraze", izjavio je premijer Grenlanda Hans Enoksen, nazivajući rezultate referenduma "istorijskim".

"Rekli smo 'da' pravu na samoodređenje, prihvatili smo veliku odgovornost", izjavio je Enoksen, koji je digao stisnute pesnice u zrak u znak pobjede kada je postalo jasno da će opcija "za" pobijediti.

Proširena samouprava stupit će na snagu 21. jula, na nacionalni dan džinovskog otoka.

"Naša budućnost je svijetla i radit ćemo zajedno za našu zemlju", izjavio je Enoksen.

Glasači su izašli na glasačka mjesta u 18 mjesta širom otoka, od prijestonice Nuuka, tek nešto ispod Arktičkog kruga, do udaljenog sjevernog mjesta Siorapaluk, gdje tokom zime vlada 24-satni mrak.

Oko 72 posto od skoro 40.000 glasača odazvalo se referendumu, saopćila je izborna komisija.

Plebiscit je zasnovan na preporukama objavljenim u ovoj godini od dansko-grenlandske komisije koja je dobila zadatak da odredi područja na kojima će se proširiti autonomija.

Grenland je postao danska kolonija u 1775. i to je i ostao do 1953., kada je Danska izmijenila ustav i učinila otok svojom pokrajinom. Na osnovu Akta o samoupravi iz 1979., Grenland je dobio vlastiti parlament i samoupravu u oblastima zdravstvene zaštite, školstva i socijalnih službi.

Vanjskom i odbrambenom politikom upravlja Copenhagen, a danska kraljica Margarethe je šef države.

Sve vodeće političke grupe na Grenlandu podržale su širu autonomiju izuzev malih opozicijskih Demokrata, koji su postavili pitanje može li otok sebi priuštiti više od 30 novih područja odgovornosti navedenih u referendumu.