Svijet
12

Stanje velike katastrofe u Zapadnoj Virginiji, poginule 24 osobe

Klix.ba
(Foto: EPA)
Predsjednik SAD-a Barack Obama proglasio je stanje velike katastrofe u Zapadnoj Virginiji gdje su zabilježene poplave kakve nisu viđene u posljednjem stoljeću. Stradale su najmanje 24 osobe.

Obama je naredio saveznu pomoć za tri najgore pogođene zemlje prema zahtjevu guvernera Earla Raya Tomblina. Stanovnici će dobiti novac za privremeno udomljavanje i popravke. Više od 30.000 kuća i poslovnih prostora je bez električne energije.

Jaka kiša pretvorila je rijeke i potoke u bujice koje su odsjekle gradove od ostatka svijeta. Stotine ljudi je trebalo pomoć spasilaca. Pokrenuta su i brojna klizišta i odroni.

U samo jednom danu u Zapadnoj Virginiji je pala četvrtina godišnje količine kiše. Više od 100 domova odnijela je ili uništila vodena bujica, a 32.000 stanovnika je bez struje. Spasioci su pronalazili ljude na krovovima, drveću i automobilima.

Blizu 500 osoba bilo je zarobljeno u trgovačkom centru dok spasioci nisu napravili novi put od makadama da dođu do njih. Trenutno se bore da dođu do drugih mjesta koja su potpuno odsječena. U pomoć je stigla i vojska.