Svijet
0

Stanje u svijetu zahtijeva stalnu modernizaciju vojske Rusije

FENA
Stanje u svijetu zahtijeva stalno moderniziranje vojne organizacije Rusije, održavanje visoke borbene gotovosti oružanih snaga i sredstava za nuklearno odvraćanje, izjavio je danas predsjednik Vladimir Putin.

"U svijetu ne prestaju pokušaji nasilnog rješenja međudržavnih sporova, ostaju prijetnje međudržavnih konflikata, terorizma, eskalacije lokalnih konflikta, širenja oružja za masovno uništavanje", istakao je Putin, govoreći u Kremlju na svečanosti dodjele novih činova armijskim i policijskim oficirima i njihovog postavljanja na nove dužnosti.

Ruski predsjednik je kao nesporni prioritet naveo opremanje vojske i flote savremenim naoružanjem i podsjetio da će do 2015. godine za te svrhe biti izdvojeno 146 milijardi eura. Rusija se, dodao je, i dalje dosljedno zalaže za ujedinjen pristup međunarodne zajednice u stvaranju sistema globalne sigurnosti. Moskva je otvorena za dijalog i saradnju "sa svima koji su zainteresirani za stvaranje efikasnih međunarodno-pravnih mehanizama podrške stabilnosti na planeti".

Putin je podsjetio na situaciju od prije nekoliko godina, kada je "jedan od rijetkih prijatnih američkih partnera", državni sekretar Colin Powell, govorio Evropljanima da je izlišna proturaketna odbrana, jer Rusi "više ništa nemaju, ni raketa, ostalo je samo zarđalo gvožđe".

"Rusija se mnogo izmijenila u odnosu na godine neprekidnog građanskog rata, krvoprolića na Kavkazu, razvlačenja nacionalnog bogatstva bez presedana u historiji države naočigled miliona ljudi", istakao je Putin. On je dodao da "veoma računa da će sigurnosni oficiri na svojim mjestima u potpunosti i do kraja ispuniti dug pred otadžbinom i svojim narodom".

Komandant kopnene vojske Aleksej Maslov rekao je, odgovarajući Putinu, da može da bude siguran, jer se "sigurnost Rusije nalazi u pouzdanim rukama". Oružane snage su "sposobne da garantiraju isključenje bilo kakvih pokušaja pritisaka izvana ili posezanja na teritorijalni suverenitet i nezavisnost Rusije", dodao je on.