Svijet
0

Stanje trojice stradalih vatrogasca i dalje kritično

FENA
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list
Stanje trojice vatrogasaca stradalih u požaru na Kornatu, koji se liječe u zagrebačkim bolnicama, i dalje je kritično, rečeno je danas novinarima. Zbog opeklina koje prekrivaju do 90% tjelesne površine, vatrogasci su na intenzivnom liječenju, ali im doktori u dogledno vrijeme planiraju presađivati sintetsku kožu.

Kod Karla Ševerdije, koji je smješten u Kliniku za traumatologiju, tijekom noći je došlo do daljnjeg pogoršanja stanja vitalnih funkcija, izjavio je zamjenik ravnatelja klinike dr. Draško Boljkovac.

Prognoza je, na žalost, loša, a intenzivno liječenje se nastavlja, rekao je Boljkovac.

Pogoršale su se prije svega funkcije respiracije s napredovanjem plućnih komplikacija, koje su posljedica ekstenzivnih opeklina, te se stoga moralo odustati od jučer najavljenog operacijskog zahvata nekrektomije (odstranjivanje odumrlog tkiva).

Nekrektomija u prvih nekoliko sati nakon opekline, kod tako ekstenzivno i vitalno ugroženih pacijenata kao što su opečeni vatrogasci, završila bi sa smrtnim ishodom, prokomentirao je Boljkovac izjavu dr. Milomira Ninkovića iz muenchenske klinike Bogenhausen, koji je za "Slobodnu Dalmaciju" rekao da su stradali odmah trebali dobiti sintetsku kožu.

Boljkovac je potvrdio da je jučer oko 13 sati preminuo vatrogasac Tomislav Crvelin, koji je imao opekline drugog do trećeg stepena te opečenost tjelesne površine oko 90 posto. Za njega je jučer bila planirana nekrektomija, no tijekom predoperacijske pripreme došlo je do srčanog zastoja, a pokušaj reanimacije bio je neuspješan.

Dvojica teško opečenih vatrogasca koji se liječe u KB-u Dubrava i dalje su u teškom stanju, iako je jednom od njih jučer presađeno 20 posto kože, rekao je dr. Ino Husedžinović, predstojnik Zavoda za anesteziologiju i intenzivno liječenje KB-a Dubrava.

Stanje Josipa Lučića i dalje je složeno, a kako bi se olakšala funkcija oštećenih bubrega, prikopčan je na dijalizu.

Drugom pacijentu Marinku Kneževiću jučer je uklonjeno 20 posto spaljene kože te mu je transplantirano 20 posto njegove zdrave kože, kazao je pročelnik Odjela za plastičnu kirurgiju Klinike za kirurgiju KB-a Dubrava dr. Zdenko Stanec.

Kneževiću je izgorjelo oko 50 posto kože, a 20 posto je optimalna količina njegove kože koja se u jednom zahvatu može presaditi, a da se ne ugrozi zdravlje pacijenta.

Prije bilo kakve transplantacije, pacijentovo stanje treba stabilizirati a mi smo zasad to većinom uspjeli, istaknuo je Stanec.

Stradali vatrogasci liječe se u tri centra (još dvojica u Splitu), a sve se koordinira iz KB-a Dubrava kako bi svi imali isti tretman, te se konsultiraju i inozemne kolege, dodao je Stanec.

Napomenuo je da će opečeni vatrogasci, kada se stvore uvjeti, prvo dobiti sintetsku kožu kao nadomjestak za svoju pravu kožu koja će biti uzgojena u laboratoriju za kultiviranje tkiva u Bratislavi.