Svijet
0

Stanje preživjelog hokejaša teško, ali stabilno

FENA
Aleksandar Vlasov (Foto: Reuters)
Aleksandar Vlasov (Foto: Reuters)
Načelnik pres-službe Ministarstva za zdravstvo i socijalni razvoj Aleksandar Vlasov saopćio je u petak da se zdravstveno stanje Aleksandra Galimova, jedinog preživjelog hokejaša „Lokomotive“ iz Jaroslavlja čiji je prvi tim stradao u prekjučerašnjoj avionskoj nesreći, tokom protekle noći nije promijenilo.

Galimov je jučer prebačen iz Jaroslavlja na moskovsku hiruršku kliniku „Višnjevski“, navodi agencija Interfaks.

„U odnosu na ono što su jučer rekli ljekari, ništa novo ne mogu da saopćim. Stanje Galimova je i dalje vrlo teško, ali stabilno“, rekao je Vlasov.

Na jednom od internetskih blogova navijača hokejaškog kluba objavljeno je da je otac Galimova jučer komunicirao s njim u bolnici. „Sada se nalazi u medikamentoznom snu i na vještačkoj ventilaciji pluća“, rekao je prema tom sajtu načelnik odjeljenja za opekotine na klinici Andrej Aleksejev.

Drugi preživjeli, inženjer iz posade Aleksandar Sizov, prema agenciji Itar-Tass, i dalje je u teškom stanju.

U avionskoj nesreći kada se po polijetanju srušila letelica „Jak-42“ kod Jaroslavlja poginule su 43 osobe, među njima hokejaši „Lokomotive“ koji su putovali na utakmicu u Minsk.

Komemoracija i oproštaj od igrača, trenera i saradnika hokejaškog kluba bit će održana sutra u sportskoj hali „Arena-2000“ u Jaroslavlju.

Predstavnik Istražnog komiteta Vladimir Markin izjavio je ranije da se kao najvjerovatnije verzije uzroka nesreće razmatraju otkazivanje tehnike i greška u pilotiranju.

Međudržavni zrakoplovni komitet danas je saopćio da su, prema preliminarnim nalazima, motori srušenog aviona bili ispravni. Stručnjaci tog komiteta, kako prenosi RIA Novosti, analiziraju sadržaje „crne kutije“. Ta agencija prenijela je i izjavu neimenovanog radnika aerodroma „Tunošna“, koji je radio na dan nesreće, da avion nije dostigao potrebno ubrzanje kako bi uzletio.