Rusija
0

Štampa osudila neodgovornost vlasti zbog tragičnog požara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruska štampa osudila je u ponedjeljak "neodgovornost" vlasti nakon tragičnog požara, koji je uništio noćni klub u ruskom gradu Permu na Uralu, u kojem je život izgubilo 112 osoba.
  • Niko od zvaničnih ličnosti nije objasnio zašto ova ustanova nije zatvorena nakon što je, tokom nekoliko kontrola obavljenih ranije tokom godine, bilo jasno istaknuto da su prekršene sve protupožarne norme, piše dnevni list Vremia Novostej.

Prema ruskim medijima, postojao je samo jedan uski izlaz iz kluba s obzirom da je pomoćni izlaz bio već duže vrijeme zatvoren. Istovremeno, plafon kluba bio je ukrašen drvetom, što je doprinijelo brzom širenju vatre, javio je isti izvor, prenosi AFP.

  • Stanje s protupožarnom sigurnošću u Rusiji je užasno. Veliki broj zgrada, ne samo u pokrajini već i u velikim gradovima, nije opremljen aparatima neophodnim za brzo zaustavljanje požara, ocijenila je Nezavissimaja Gazeta.

  • Naravno, sada će početi da obavljaju kontrole i uvode zabrane. Ali, zašto se to nije ranije uradilo"?, pita se popularni dnevni list Komsomolskaja Pravda.

Vremia Novostej podsjeća da je u ovom požaru bilo je četiri puta više mrtvih nego u napadu na ruski voz Nevski Express, koji povezuje Sankt Peterburg s Moskvom, kada je 26 osoba izgubilo život 27. novembra.

  • Pokazalo se da loša namjera najperfidnijeg teroriste nije strašnija od najbanalnijeg nereda , konstatira ovaj list.
  • To je gore od terorista, napisao je ekonomski dnevni list Vedomosti.

  • Teroristi dižu u zrak svoje paklene sprave s vremena na vrijeme, a neodgovorsnost i korupcija nam prijete svaki dan, naglašava ovaj list.