Svijet
0

Stalne članice UN-a i Njemačka usuglasile nove sankcije protiv Irana

FENA
Teheran
Teheran
Ambasadori pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke usuglasili su u srijedu nacrt rezolucije kojom se uvode dodatne sankcije protiv Irana, nakon što je vlada u Teheranu odbila prekinuti s obogaćivanjem urana, doznaje se iz sjedišta UN-a u New Yorku.

Nacrt rezolucije trebao bi u četvrtak biti predan Vijeću sigurnosti na raspravu, ako u međuvremenu vlade šest zemalja prihvate usuglašeni tekst.

Nove sankcije mogle bi uključivati zabranu izvoza oružja iz Irana i zamrzavanje sredstava tvrtkama povezanim s nuklearnim programom te zamrzavanje sredstava ključnih iračkih dužnosnika.

"Imamo načelni sporazum koji se temelji na nekim dodatnim izmjenama koje su danas predstavila neke delegacije", izjavio je vršitelj dužnosti ambasadora SAD-a pri UN-u Alejandro Wolff.

Ambasador Rusije Vitalij Čurkin rekao je novinarima kako je "tekst uglavnom usuglašen".

Nova rezolucija također će pozivati članice UN-a da ne odobravaju nove "zajmove, finansijsku pomoć, ili koncesijske kredite vladi Irana", naveli su diplomati, prenijela je Hina.

Glasanje o novoj rezoluciji sa sankcijama protiv Irana moglo bi uslijediti nakon što se iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad iduće sedmice obrati Vijeću sigurnosti UN-a, najavio je predsjedavajući Vijeća, ambasador Južnoafričke Republike Dumisani Kumalo.