Pronašli je u Wisconsinu
0

Staljinova kćerka je živa i zdrava

Sarajevo-x.com
Svetlana Alliluyeva sa rediteljicom Lanom Parshinom (Foto: AP)
Svetlana Alliluyeva sa rediteljicom Lanom Parshinom (Foto: AP)
Jedan nezavisni dokumentarni film otkrio je dobro čuvanu tajnu - jedina kćerka sovjetskog diktatora Josefa Staljina, Svetlana Alliluyeva, živjela je inkognito u američkoj saveznoj državi Wisconsin.

Nije poznato da li je sada 84-godišnja Aliluyeva i dalje u toj državi, no u posljednjih 20 godina promijenila je 20 adresa u Wisconsinu, i to pod imenom Lana Peters.

U trag joj je ušla rediteljica Lana Parshina 2007. godine kojoj je, nakon niza godina šutnje i skrivanja od medija, dala intervju za film.

Čitav dokumentarni film pod nazivom "Svetlana o Svetlani" baziran je na intervjuu, a govori o njenoj kompleksnoj životnoj priči, odnosno o tome kako je uspjela da "nestane". Film će biti prikazan 18. aprila u Madisonu na filmskom festivalu.

Alliluyeva je 1967. godine otišla u američku ambasadu u New Delhiju i od tadašnjeg ambasadora Chestera Browlesa zatražila politički azil koji je odmah i dobila. Međutim, indijska vlast je strahovala od reakcije tadašnjeg SSSR-a, te je organizovano da Alliluyevu odmah prebace u Rim, a nakon toga i u Ženevu.

U Švicarskoj je dobila turističku vizu na šest sedmica nakon čega je prebačena u SAD.

Kada je u aprilu 1967. godine stigla u New York Alliluyeva je na press konferenciji za novinare odbacila režim svog oca kao i sovjetsku vladu.

Nakon toga, Staljinova kćerka se preselila u New Jersey, a 1970. godine posjetila je udovicu Franka Lloyda Wrighta, Olgivannu.

Olgivanna je vjerovala u misticizam i bila je ubijeđena kako je Alliluyeva spiritualna zamjena za njenu istoimenu kćerku Svetlanu, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći.

Svetlana s ocem
Svetlana s ocem
Udovica je uspjela uvjeriti Alliluyevu u to, pa čak ju je ubijedila i u to da se uda za supruga njene poginule kćerke, Williama Wesleya Petersa, koji je bio član Bratstva Taliesin, grupe arhitekata i dizajnera.

Staljinova jedinica je pristala na to i ubrzo uzela ime Lana Peters, te postala član bratstva, objavio je Daily Mail.

Par je imao kćerku Olgu, bili su sretni, no, udovica Wright je stalno vršila pritisak na njih zbog čega su se 1982. godine preselili u Cambridge u Velikoj Britaniji.

Svetlana se 1984. godine vraća u SSSR i ona i njena kćerka dobijaju državljanstvo. Tu su boravili do 1986. godine, a onda se porodica ponovo vraća u Ameriku, da bi se Svetlana 1990. godine preselila u Bristol u Velikoj Britaniji.

No, vjerovatno se u međuvremenu ponovo vratila u Ameriku jer je 2009. godine živjela u Madisonu u Wisconsinu. Staljinova kćerka dugo godina je izbjegavala medije i nije željela davati izjave, no nakon dužeg ubjeđivanja pristala je dati intervju za film.

"Ljudi govore: 'Staljinova kćerka, Staljinova kćerka' - kao da bih trebala s puškom hodati i ubijati Amerikance. Ili govore 'ne ona je došla ovdje, ona je građanka Amerike'. Nisam! Ja sam nešto između, negdje između i nešto što oni ne mogu razmjeti kazala je Svetlana", ističe rediteljica Lana Parshina za AP.

"Film će biti prikazan 18. aprila u Madisonu, no ne očekujte da ćete tamo naći Svetlanu", kazala je Parshina.

Navodno, Staljinova kćerka je odmah nakon intervjua promijenila adresu i broj telefona.