Rusija
0

Staljin treća najpopularnija historijska ličnost

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sovjetski diktator Josif Visarionovič Staljin zauzeo je treće mjesto na listi najpopularnijih historijskih ličnosti Rusije, usprkos čistkama koje su obilježile njegovu vladavinu, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja objavljeno u Rusiji.

Anketa "Ime Rusije", koju je tokom proteklih šest mjeseci provela nacionalna televizija "Rusija", završena je u nedjelju navečer s više od 50 miliona glasova pristiglih putem interneta i mobilnih telefona.

Milioni građana bivšega Sovjetskog saveza umrli su od gladi tokom prisilne kolektivizacije ili su bili pogubljeni kao "neprijatelji naroda", ili su umrli u radnim logorima, gulazima, tokom Staljinove gotovo 30-godišnje diktature, koja je okončana njegovom smrću 1953. godine, naveo je Reuters.

"Sada moramo razmisliti veoma ozbiljno zašto je narod odlučio staviti Josifa Visarionoviča Staljina na treće mjesto", izjavio je proslavljeni glumac i režiser Nikita Mihalkov, jedan od sudaca nakon objavljivanja rezultata.

"Možemo se naći u situaciji gdje apsolutna vlast i voluntarizam koji ignoriraju mišljenje ljudi mogu prevladati u našoj zemlji ako poprilično veliki dio naroda to želi", rekao je Mihalkov.

Prvo mjesto zauzeo je princ Aleksandar Nevski, koji je u 13. stoljeću porazio njemačke osvajače, dok je na drugom Pjotr Stolipin, ruski premijer s početka 20. stoljeća, poznat po agrarnim reformama i čvrstoj politici prema ljevičarskim revolucionarima.

Projekt je pokrenut sredinom juna, a na listi se našlo 50 imena poznatih osoba koje su izabrane od ukupno 500 ličnosti.

Borci za ljudska prava i komunisti su uoči završetka ankete izjavljivali da je ona već pokazala Staljinovu popularnost bez presedana.

"Mladoj generaciji je preko glave mitova o Staljinu. Ona ne zna ništa o milionima koji su umrli u gulazima, ali vrlo dobro zna da je bio snažan vođa koji je porazio (nacističku) Njemačku, izjavio je Reutersu aktivist Lev Ponomarjov.

Staljinove pristalice naglašavaju da je on zaslužan i za industrijalizaciju Sovjetskog saveza i opismenjivanje nacije.

"Naravno bilo je mračnih strana... i zajedno s njegovim genijem bilo je destruktivnih trenutaka, ali općenito (ljudi) ga pamte kao velikog vođu", izjavio je britanskoj agenciji Viktor Iljuškin, jedan od čelnika Komunističke partije.