Svijet
0

Stabilnost Balkana važna za EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stabilnost Balkana je bitna za stabilnost Evropske unije, ocijenili su danas u Beču austrijski kancelar Alfred Gusenbauer i grčki premijer Kostas Karamanlis, dodavši da zemlje te regije treba da ispune evropske standarde.

"Mi ćemo nastaviti da radimo na političkoj stabilnosti Balkana. Prijem Hrvatske u EU bio bi sljedeći važan korak", rekao je Gusenbauer na zajedničkoj konferenciji za štampu poslije razgovora s grčkim kolegom.

Što se Makedonije tiče, Karamanlis je rekao da Grčka podržava nastojanje Skoplja da postane član EU-a i NATO-a, ali da je potrebno prije toga riješiti spor oko imena.

Šefovi grčke i austrijske vlade ukazali su na problem rasta cijena, naglasivši da ovo pitanje mora da se nađe na dnevnom redu samita EU.

"Moramo zajedno, na evropskom nivou, dati doprinos kako bi se poduzelo nešto protiv rasta cijena. Građani Evrope očekuju da ta ista Evropa da svoj doprinos svuda gdje je to moguće", naglasio je Gusenbauer, dodavši da, i pored teške situacije zbog rasta cijena, nema mjesta panici.

"Nemamo recesiju. Austrija će i ove godine dostići rast od preko dva posto. Svjetska privreda će postići slabiji rast, ali neće biti izložena recesiji", rekao je Gusenbauer.

Prema njegovom mišljenju, Evropska centralna banka reagirala je ispravno, javio je Tanjug.

"Ona nije upala u paniku, već vodi razumnu politiku", rekao je on, ukazavši da u Evropi trećinu cijene goriva čine spekulacije, protiv čega se mora boriti.