Zadaci novog predsjednika
0

Šta se očekuje od Obame u prvih sto dana?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kada je američki predsjednik Franklin D. Roosevelt stupio na predsjedničku dužnost usred Velike depresije 1933. godine, u prvih 100 dana svojeg predsjedništva započeo je ambiciozan zakonodavni program. Otada se početna dostignuća novoizabranih američkih predsjednika mjere ovom vremenskom jedinicom.

Budući predsjednik Barack Obama morat će u prvim danima nakon što preuzme predsjedničke ovlasti u januaru Kongresu predstaviti i neriješene probleme administracije predsjednika Busha i program vlastite kampanje.

Na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji nakon pobjede u utrci za Bijelu kuću, budući predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama izjavio je da je njegov najveći prioritet uvjeriti Kongres da odmah djeluje po pitanju rješavanja niza ekonomskih problema:

"Osobito urgentno je daljnje produženje osiguranja za nezaposlene, za radnike koji nisu u mogućnosti naći posao u sve slabijoj ekonomiji. Plan finansijskih mjera za poticaj ekonomskog rasta odavno je trebao biti usvojen. O tome sam govorio tokom nekoliko posljednjih mjeseci kampanje. Moramo pokušati riješiti i sve veći utjecaj finansijske krize na druge grane naše ekonomije."

Američki predsjednik može predložiti svoj program mjera i prijedloga rješenja, kao što to radi svake godine u govoru kojim se obraća naciji. No, on ne može narediti Kongresu da stavi njegove zahtjeve u praksu, pojašnjava Brian Darling u zakladi Heritage u Washingtonu:

"Predsjednik zapravo nema moć provođenja svog programa. On Kongresu može predložiti mjere i od njega zatražiti da odobri neke prijedloge, poput smanjenja poreza za američku srednju klasu. No, tada Kongres može sastaviti taj zakon, izmijeniti ga, a potom ozakoniti u bilo kojoj formi koju nalazi prikladnom prije nego što ga preda predsjedniku na potpis."

U radu s Kongresom, Obama će surađivati s brojnijom većinom članova iz Demokratske stranke ne samo u Senatu nego i u Zastupničkom domu. Profesor povijesti na Univerzitetu American, Alan Lichtman, kaže da će povećana podrška biti ključna za novog predsjednika kako bi on mogao započeti rješavanje ozbiljnih tekućih problema u zemlji:

"Lekcija iz prvih mandata dosadašnjih predsjedništava je brzo provođenje promjena. Pritom imate vrlo uski prozor mogućnosti. Predsjednik Franklin Roosevelt imao je svojih 100 dana. Ronald Reagan proveo je svoju regansku revoluciju u manje od godine dana. Ne možete se rasipati vremenom kojeg nemate, osobito u vrijeme ovako ozbiljne krize."

Unatoč demokratskoj većini u Senatu i Zastupničkom domu, Barack Obama morat će se suočiti s republikanskom opozicijom. Stručnjaci kažu da još nije jasno hoće li će republikanci surađivati s novim predsjednikom ili mu otežavati postizanje njegovih ciljeva. ‘To će se tek vidjeti,’ kaže jedan od političkih analitičara.

Obama je probudio entuzijazam u brojnim dijelovima svijeta. Stručnjaci tvrde da će u prvih 100 dana on svoju pažnju usredotočiti na međunarodne poslove. S tim se slaže Mark Rome, profesor vladinih poslova na sveučilištu Georgtown:

"Očekujem da će na međunarodnom planu on prvenstveno nastojati poboljšati imidž Amerike u svijetu sastajući se sa stranim državnicima bez ikakvih preduvjeta."

Mark Rom dodaje da će Barack Obama u svojim međunarodnim sastancima naglasiti da su Sjedinjene Države otvorenije za multilateralnu suradnji nego prije, tijekom Busheve administracije, kako bi riješile svoj - s moralnog gledišta - problematičan položaj u svijetu.