Svijet
5

Šta se dešava u Jemenu: Šiitski militanti ne žele podjelu zemlje

Piše: I. P.
(Foto: EPA)
Nasilje je buknulo u ponedjeljak, kada su se jemenske vladine snage sukobile sa šiitskim militantima poznatijim kao Houti.

Šiitska militantna formacija razilazi se sa zvaničnom vlašću kada je riječ o preoblikovanju države i želi da učestvuje u kreiranju novog ustava. U borbama je poginulo devet osoba, a ranjeno je njih 67. Sukobi su okončani poslijepodne kada je dogovoren prekid vatre.

Glavni grad Sana već je mjesecima na rubu konflikta, a jučerašnje borbe izbile su uglavnom u krugu predsjedničke palate. Boravak predsjednika Abede Mansoura Hadija u to vrijeme za sada nije poznat.

Houti grupa predstavlja jemensku šiitsku sektu Zeidi. U septembru su, nakon osvajanja glavnog grada Sane, natjerali vladu da podnese ostavku. Žalili su se zbog sporosti reformi koje provodi predsjednik Hadi, uključujući i stvaranje novog ustava.

Jemen se nalazi na svojevrsnom ratištu kojim hara Al Kaida na Arapskom poluotoku (AQAP), a Hadi je blizak saradnik SAD-a koji želi vidjeti poraženu frakciju terorističke grupe. AQAP je nedavno preuzeo odgovornost za napad na redakciju magazina Charlie Hebdo u kojima je ubijeno 12 osoba.

Šiiti, iako izričito protiv AQAP-a, za sada smatraju da je američki program u Jemenu, koji uključuje i zračne napade, u potpunosti pogrešan.

Od mjeseca septembra Houti su proširili svoju zonu utjecaja, a okupirali su važne objekte uključujući i luke. Houti su u subotu oteli predsjednikovog saradnika Ahmeda bin Mubaraka, koji učestvuje u pisanju ustava koji će Jemen podijeliti na šest federalnih jedinica. Takvu budućnost zemlje šiitski militanti ne odobravaju.

Osama Sari, zvaničnik militanata, rekao je kako vlasti uporno ignorišu njihove prijedloge za novi ustav. Nakon pogoršanja situacije, Houti su odlučili direktno napasti predsjednika Hatija.

Nakon sukoba koji su izbili prilikom pokušaja zauzimanja palate, šiitski militanti i vladini predstavnici potpisali su primirje. Ipak, Houti su zatražili veća prava i glas u kreiranju ustava, a zauzvrat su obećali pustiti otetog Mubaraka.

Zasad, palatu kontrolišu vladine snage, a brda oko kompleksa drže šiitski militanti koji su obećali povući se kada se dogovor napokon postigne.