Prognoze
0

Šta nas očekuje na političkom planu u 2012. godini

Sarajevo-x.com
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Protekla godina je bila politički turbulentna i sasvim je logično pitati šta da očekujemo naredne godine. Bez obzira na lokalnu politiku i dešavanja na BiH domaćoj političkoj sceni, trebamo pratiti trendove i u Evropi i svijetu.

U Rusiji i Francuskoj će biti održani predsjednički izbori. Vladimir Putin ima dovoljno problema, prije martovskih predsjedničkih izbora gdje se nada da će pobijediti.

Francuski predsjednik Sarkozy prema mišljenju većine analitičara neće zadržati predsjedničko mjesto. Najviše šansi da zauzmu Sarkozyjevo mjesto imaju Francois Hollande iz ljevice i Marine Le Pen sa desničarske strane, prenosi Telegraph.

U Španiji će se voditi debata o tome da li će biti ekshumirano tijelo desničarskog diktatora Francoa. Nakon debate bit će odlučeno gdje će Francisco Franco biti sahranjen.

U Italiji, Silvio Berlusconi se nada da će ostati na političkoj sceni bez obzira na povlačenje u novembru. Uprkos brojnim seks skandalima sa maloljetnicama, Berlusconi još uvijek ima podršku Italijana. Ukoliko se dokaže da je primorao Marokanku Karimu el-Mahroug na seksualni odnos čeka ga 15 godina zatvorske kazne.

U Švedskoj se u martu očekuje rođenje nasljednika ili nasljednice, kada se treba poroditi princeza Victoria. I u Sjedinjenim Američkm Državama se očekuju predsjednički izbori, Barack Obama će biti kandidat sa demokratske strane, a analitičari predviđaju njegovu neuvjerljivu pobjedu samo zato što republikanci nemaju ozbiljnog kandidata.