Svijet
53

Šta nakon Brexita: Dvogodišnji razvod EU i Velike Britanije na koji niko nije spreman

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što su građani Velike Britanije na referendumu zatražili izlazak iz EU, započet će dvogodišnji proces "razvoda" EU i Velike Britanije.

Britanski premijer David Cameron nije detaljno predstavio scenarij dešavanja nakon Brexita, vjerovatno zbog sigurnosti da će građani Velike Britanije izabrati ostanak.

U prvom obraćanju nakon Brexita Cameron nije pojasnio da li će odmah započeti proces napuštanja EU. Na unutrašnjem planu, Cameron je najavio ostavku.

Za početak, u odnosima EU i Velike Britanije neće biti značajnijih promjena. Prvog dana bit će održano više "kriznih" sastanaka i razgovora, a već je najavljen razgovor Obame i Camerona.

Pretpostavlja se da će lideri EU, posebno Angela Merkel i Francois Hollande, poslati snažnu poruku o evropskom jedinstvu. Istovremeno, desničari širom Evrope, ojačani Brexitom, najavljuju referendume o napuštanju EU.

Bloomberg navodi da će prvog dana nakon Brexita najveće potrese osjetiti finansijska tržišta. Funta i euro su već zabilježili pad vrijednosti. Nestabilnost i, kako Bloomberg navodi, mogući slom tržišta, obilježit će i naredne dane, a Evropska centralna banka najavila je mjere stabilizacije eura.

Evropski lideri susrest će se 28. juna, a očekuje se da poruke sa samita budu usmjerene na smirivanje stanovnika EU. Bit će to prvi susret evropskih lidera nakon odluke da jedna od najznačajnijih članica napušta savez. Izbori u Španiji bit će prvi test da li je euroskepticizam u porastu. Guardian navodi da će dan prije samita, odnosno 27. juna, biti održan neformalni sastanak evropskih lidera bez Velike Britanije na kojem će se razgovarati o budućnosti EU.

Velika Britanija u narednom periodu pozvat će se na član 50. Lisabonskog sporazuma koji garantuje svakoj državi mogućnost napuštanja EU. Do sada ova mogućnost nikada nije korištena.

Nakon što obavijesti institucije EU o želji da napusti Uniju, Velika Britanija će započeti pregovore o napuštanju EU koji bi trebali biti okončani u roku od dvije godine. U tom periodu Britanija će morati sa EU dogovoriti niz sporazuma koji će urediti odnose dviju strana. Konačni sporazum morat će potvrditi i Evropski parlament, a nakon započinjanja pregovora Velika Britanija neće imati pravo glasa u institucijama EU.

Independent navodi da bi Brexit mogao izazvati domino efekat u cijeloj Evropi jer se u naredna tri mjeseca održavaju izbori u Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji.

Pojedine zemlje posebno su zabrinute izlaskom Velike Britanije iz EU. Naime, Velika Britanija bila je svojevrsna protuteža Njemačkoj i njenoj želji za još većom integracijom EU. Nakon izlaska Velike Britanije, Njemačka neće imati "protutežu" u svojim nastojanjima.

Na unutrašnjem planu, pored mogućeg pada vlade i novih izbora, Velika Britanija će se suočiti i sa tendencijama za otcjepljenje Škotske i Sjeverne Irske. Škoti su već najavili da će u naredne dvije godine održati novi referendum, a iz Sjeverne Irske ponovo se čuju pozivi za ujedinjenje sa Irskom.