SAD
0

Šta je Obama tražio od Busha?

FENA
Foto: AFP/White House-HO
Foto: AFP/White House-HO
Bijela kuća je saopćila da predsjednik George W. Bush u razgovoru sa novoizabranim predsjednikom SAD-a Barackom Obamom nije povezao svoju podršku mjerama za oporavak ekonomije i daljnju pomoć američkoj autoindustriji s usvajanjem sporazuma o slobodnoj trgovini s Kolumbijom.

"Predsjednik nije sugerirao princip quid pro quo (jedno za drugo)", rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino, ali je priznala da je Bush s Obamom razgovarao o prednostima sporazuma o slobodnoj trgovini s Kolumbijom, prenio je Reuters.

Neimenovani savjetnik novoizabranoga američkog predsjednika također je izjavio u utorak da Bush nije dovodio u vezu ova pitanja.

Drugi neimenovani Obamin savjetnik potvrdio je da je Obama od Busha zatražio da iskoristi postojeći paket ekonomskih mjera za pomoć posustaloj autoindustriji povrh 25 milijardi dolara pomoći u zajmu, koliko je u septembru izdvojeno za pomoć toj industriji.

Prema njegovim riječima, Obama je zatražio da se imenuje osoba koja bi bila zadužena za revitalizaciju autoindustrije.

Sam Obama je u petak izjavio da će pomoć za američku autoindustriju zauzimati visoko mjesto na listi prioriteta njegovog prijelaznog tima.

Dnevnik New York Times, pozivajući se na izvore upućene u prvi razgovor koji su u ponedjeljak vodili Bush i Obama, prenio je, pak, kako je Bush nagovijestio da bi mogao podržati daljnju pomoć američkoj autoindustriji i širi paket ekonomskih mjera ako demokrati u Kongresu glasaju za usvajanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Kolumbijom.

Prodaja automobila američkih kompanija General Motors, Chrysler i Ford Motor bilježi neprestan pad, a mjesečni gubici tih kompanija dostižu milijarde dolara.