Svijet
0

Šta Hillary Clinton zna o vanjskoj politici?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Tokom osam godina koliko je njen muž bio prvi čovjek Sjedinjenih Država, Hillary Clinton nije se bavila terorizmom, Osamom bin Ladenom ili Al-Kaidom. Ona nije imala nikakvog udjela u procesu donošenja odluka u bilo kojem pitanju vanjske politike SAD-a. Stoga se američki The Nation pita šta Hillary nije uradila u vanjskoj politici?

Hillary Clinton zasigurno nije imala udjela u odlučivanju o velikim pitanjima vanjske politike o kojima je njen muž Bill Clinton, nekadašnji predsjednik SAD-a morao odlučivati. Jedno od tih pitanja bila je i odluka o slanju vojnih snaga u BiH i na Kosovo, bombardovanje terorističkih punktova u Afganistanu i slično.

Ona se tada, kao Prva dama nije bavila problemima u CIA-i niti genocidom u Ruandi. Kada je Bill doveo Izraelce i Palestince u Camp David 2000. godine kako bi pristupili pregovaranju, Hillary nije bila tamo, piše The Nation.

Sve su ovo zaključci reportera New York Timesa Patrika Healyja koji je razgovarao sa 35 članova Clintonove administracije i napravio intervju sa Hillary.

"Clintonova nije bila svjesna važnosti nacionalne sigurnosti. Ona nije bila nazočna na zasjedanjima koja su se ticala nacionalne sigurnosti, a koja su bila dio svakodnevnih obaveza Billa Clintona kao predsjednika. Ona se nije izjašnjavala o krizama u Somaliji, Haitiju ili Ruandi“, smatra Healy.

Najvažnije od svega, smatra Healey, Hillary nije znala donositi najteže odluke – nije davala odgovor u kriznim situacijama.