Miroslav Lajčák za Spiegel
0

Šta Evropa želi od Obame

Sarajevo-x.com
Njemački list Spiegel Online danas je pod naslovom "What Europe wants from Obama" (Šta Evropa želi od Obame) objavio očekivanja visokih evropskih zvaničnika od novog američkog predsjednika. Zajedno sa drugim evropskim funkcionerima, izjavu je dao i visoki predstavnik i specijalni predstavnik Miroslav Lajčák.

"Iz perspektive Bosne i Hercegovine naš prioritet je da Sjedinjene Američke Države, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, ostanu u potpunosti angažirane u pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka punoj integraciji u Evropsku uniju," istakao je Lajčák.

"Kada je George W. Bush 2001. godine preuzeo dužnost od Billa Clintona Bosna i Hercegovina je još uvijek bila vrlo krhka zemlja, i u političkom i u socijalnom i u ekonomskom smislu, a njeni građani su se još uvijek borili sa strašnim naslijeđem nedavno završenog rata. Osam godina kasnije, postignut je ogroman napredak. Bosna i Hercegovina je sada na sigurnom putu da okonča svoj poslijeratni oporavak i osigura punu integraciju u NATO i Evropsku uniju."

"Međutim, naša misija još uvijek nije završena. Pojavile su se ozbiljne prijetnje koje bi mogle ugroziti cijeli proces u njegovoj finalnoj fazi. Zbog toga je i dalje potrebno pažljivo pratiti situaciju u Bosni i Hercegovini i nastaviti međunarodni angažman."

"Dejtonski mirovni sporazum je potpisan tek kada su Sjedinjene Američke Države preuzele vodeću ulogu u vođenju pregovora koji su završili mirovnim rješenjem konflikta započetog ranih devedesetih. Sjedinjene Američke Države i dalje su direktno angažirane i pomažu Bosni i Hercegovini da uspostavi institucije i uvede praksu koja će joj omogućiti da se razvije u normalnu demokratsku zemlju. To je proces koji sada mora dobiti podršku kako bi ova zemlja i njeno rukovodstvo mogli osigurati da ad hoc aspekti poslijeratnog mirovnog rješenja, kao što je Ured visokog predstavnika, mogu biti postepeno ugašeni i zamijenjeni stalnim institucijama koje su uobičajeni dio demokratskih organa vlasti evropskih država," poručio je.

"Washington ima jedinstvenu mogućnost da podrži ovaj proces. Bez obzira na sve jezičke i kulturološke razlike između Sjedinjenih Američkih Država i 27 zemalja članica Evropske unije, i jedni i drugi su zasnovani na istim temeljima vjere u demokraciju, socijalnu, političku i ekonomsku slobodu i vladavinu prava. Nadamo se da će nova američka administracija ponovo pokazati svoju opredjeljenost u namjeri da podrži ključne vrijednosti koje su tradicionalno ugrađene u temelje transatlanskog odnosa - iste one vrijednosti na kojima će biti utemeljen i daljnji napredak Bosne i Hercegovine," stoji u izjavi visokog predstavnika u BiH.