Svijet
0

Šta donosi "Nova CEFTA"

FENA
Nova CEFTA, srednjeevropska zona slobodne trgovine, startati će potpisima svih deset sudionika u pregovorima.

Svečanost stavljanja potpisa na dokument, danas u Bukureštu, biti će finale sedmomjesečnog intenzivnog pregovaranja i, naravno, natezanja, radi čega se doslovno do zadnjeg trenutka nije znalo koje će zemlje uopće biti njezine članice.

Srbija nije parafirala sporazum kad je to učinilo osam drugih zemalja radi rezervi prema članku kojim se zabranjuje fiskalna diskriminaicja. Beograd je suzdržanost pravdao zabrinutošću za budućnost visokih stranih ulaganja u duhansku industriju te je tražio nekoliko godina povlaštenog tretmana domaćih cigareta. Rezerve su tokom intenzivne komunikacije uklonjene i članak je preživio, prenosi Glas Amerike.

Bosna i Hercegovina imala je drugih problema: Sarajevo je inzistiralo da se u sporazum o regionalnoj zoni slobodne trgovine unesu zaštitne mjere u slučajevima teških poremećaja na domaćem tržištu nastalih konkurentnijim, dakle jeftinijim uvoznim poljoprivrednim proizvodima. Radi ovoga je BiH već ranije uvela carine na neke poljoprivredne proizvode iz Hrvatske i Srbije. Zaštitni mehanizam je, kao ideja, odbačen tokom pregovora no na kraju je vraćen.

Zona će zaživjeti a sporazum zamijeniti postojeću mrežu bilateralnih aranžmana sa završetkom ratifikacije što se očekuje do ljeta.

Rumunija i Bugarska, iako su aktivno sudjelovale u cijelom poslu, prestaju biti članicama CEFTA-e ulaskom u Evropsku uniju. CEFTA će od 1. januara brojiti osam članica - Albaniju, BiH, Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju, Moldaviju, Srbiju te UNMIK/Kosovo.

Novi je sporazum opisan je kao 'moderan' jer sadrži mnogo elemenata iz pravila Svjetske trgovinske organizacije.

Za razliku od dosadašnje CEFTA-e u kojoj bi - da nije EU proširenja ostale samo Hrvatska i Makedonija - za ulazak u ovu novu nema preduvjeta članstva u WTO-u i sređene bilaterale s EU, što su zapravo riješile samo Hrvatska i Makedonija.

Najmanje entuzijazma za novu CEFTA-u pokazale su njezine članice. Stručnjaci ionako smatraju da je problem regije što joj je razmjena sa okružjem preniska a zemlje su između sebe ionako intenzivno trgovale ne čekajući sporazum.